Британската икономика се срина с рекордните 20,4%

Шестата по големина икономика в света е навлязла в рецесия, тъй като се свива за второ поредно тримесечие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 August 2020 10:14 >
Британската икономика се срина с рекордните 20,4%
Източник: Shutterstock
Британската икономика се е свила с рекордните 20,4 процента през периода април-юни, когато ограничителните мерки заради коронавируса бяха най-строги, сочат обявените днес официални данни, цитирани от "Ройтерс". Това е най-значителният спад на голяма икономика, отчетено досега.

Данните показват, че шестата по големина икономика в света е навлязла в рецесия, тъй като се свива за второ поредно тримесечие.

Услугите, строителство и производство отбелязаха рекордни тримесечни спадове, особено в секторите, които са най-изложени на държавни ограничения, става ясно от данните на официалната статистическа служба (ONS).

„Икономиката започна да се възстановява през юни с отварянето на магазините, фабриките, които започват да увеличават производството, и домакинствата. Въпреки това БВП през юни все още остава с една шеста под нивото си през февруари, преди вируса да навлезе на Острова“, заяви заместник-националният директор за икономиката на ONS Джонатан Атоу.

Данните от днес представляват ново доказателство, че Великобритания плаща висока цена за бавната си реакция спрямо мерките на повечето съседни държави, влезли в ограничителни мерки от март. Страната има и най-високата смъртност от коронавирус в Европа.

Понижението на БВП надхвърли отчетения в Испания спад от 18,5%, най-лошо представящата се страна в Европейския съюз. Американската икономика се сви с 9,5% за същия период.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ