Кризата застигна и строителството

Рязко спадат разрешителните за строеж при всички видове сгради

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 August 2020 14:58 >
Кризата застигна и строителството

С 14.4% на годишна база намаляват издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради, съобщи Националният статистически институт. Самите сгради, за които се издават разрешителни, вече са по-малки и в тях ще има 29.9%, отколкото в сградите, за които са отпуснати разрешения през второто тримесечие на миналата година. Разгънатата площ също намалява с 23.6%.


Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради е без промяна, но и при тях намалява разгънатата застроена полщ – с 70.5%. Издадените разрешителните за строеж на други сгради са по-малко с 19.9%, а разгънатата им застроена площ - с 27.4%.

Подобна промяна в строителната активност е нормална и съпътства всяка криза. Тя отразява притесненията на строителните предприемачи, че дори и да построят сгради, в непосредственото бъдеще няма да има кой да закупи жилищата  тях. В такъв момент най-устойчиви остават дългосрочните големи проекти с осигурено финансиране, от източници, които са склонни да чакат и междувременно се възползват от спада в ценит на материалите и работната ръка.

През второто тримесечие на 2020 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 362 жилищни сгради с 5 928 жилища в тях и 823 615 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 31 офис сгради с 18 328 кв. м РЗП и на 935 други сгради с 427 613 кв. м РЗП.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради се наблюдава нарастване с 40.9%, но тяхната РЗП спада със 71.4%. Издадените разрешителните за строеж на други сгради са повече с 5.9%, докато разгънатата им застроена площ е по-малко с 9.4%.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ