КС: Действащ президент може да бъде разследван, но без обвинения

Конституционните съдии внасят уточнение в понятието „държавна измяна“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 July 2020 15:08 >
КС: Действащ президент може да бъде разследван, но без обвинения
Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения. Това следва от решението на Конституционния съд, който беше сезиран от главния прокурор с искане да тълкува текста от Конституцията, свързан с имунитета на държавния глава, предаде БНР. Конституционният съд е дал еднозначни и единодушни отговори на всички въпроси. 

Делото за тълкуване на основния закон беше образувано в началото на годината, а Иван Гешев мотивира искането си с неясноти в Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента.

Конкретно разследване се оказа в основата на интереса на главния прокурор към възможността държавният глава да бъде разследван или проверяван. То е свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков, по отношение на когото по искане на спецпрокуратурата, преди време са били прилагани СРС.

На един от разговорите, разпространен от държавното обвинение - с изрично отбелязване, се чува вероятно гласа на Румен Радев, става дума за проверката на Антикорупционната комисия във връзка с назначаването през 2014 година на Десислава Радева за пиар на военновъздушните ни сили.

Въпросите, на които Иван Гешев поиска отговор от конституционните съдии:

- Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна“, използвано в  Конституцията, с престъплението „измяна“ в Глава първа „Престъпления против Републиката“ на НК

- Каква е разликата между конституционните понятия „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като основание за търсене на отговорност на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции

- Понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ от Конституцията включват ли и извършване на престъпления, извън тези срещу републиката в Наказателния кодекс

- Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“ ограничава ли се само до действия с процесуален характер,  включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента и  означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, ако се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента“.

„Всички, които имаха свръх очаквания към това решение, останаха недоволни. Конституционния съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи отговорност. Конституционните съдии се произнасят с единодушие“, коментира пред БНР бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, преподавател в катедра „Конституционни правни науки“ в СУ „Климент Охридски“.

Той допълва, че единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.

„Президентът не отговаря за своите действия при изпълнение на своите конституционни функции, с изключения на действия, окачествени като държавна измяна или нарушение на Конституцията. КС внася едно важно уточнение в понятието „държавна измяна“. Държавна измяна са всички престъпни деяния, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в НК – престъпленията срещу републиката“,казва Киров.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ