Фед остави лихвите около нулата

Тази пандемия и нейното негативно въздействие представляват най-големият шок за САЩ в наше време, обяви управителят на Централната банка Джером Пауъл

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 July 2020 10:01 >
Фед остави лихвите около нулата
Федералният резерв на САЩ остави основната си лихва близо до нулата, сигнализирайки, че тя ще остане в рекордно ниски нива, докато централната банка не се увери, че  американската икономика ще успее да устои на бурята, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Фед предупреди, че пандемията Covid-19 причинява "рязък спад" в икономическата активност и "скок при загубата на работни места". В същото време по-слабото търсене и ниските цени на петрола задържат слаба потребителската инфлация и влияят значително на финансовите условия.

В светлината на това развитие централната банка реши да запази целевия диапазон на федералната фондова лихва межди 0,00% и 0,25%.

Централната банка на САЩ и нейният управител Джером Пауъл отново подчертаха, че Фед се ангажира да използва пълния набор от финансови инструменти за подкрепа на икономиката на Съединените щати в тези "предизвикателни имена".

Централната банка обяви, че ще запази темпото на покупките на активи в размер на 120 милиарда долара на месец - държавни ценни книжа за 80 млрд. долара месечно и ипотечно-гарантирани книжа за 40 млрд. долара - за да поддържа безпрепятственото функциониране на финансовите пазари.

По-рано тази седмица Фед разшири с три месеца до края на годината седем механизма за спешно кредитиране, предназначени да помогнат на пазарите. Някои от тези програми преминаха предишна червена линия на Фед при закупуване на корпоративни и общински облигации и отпускане на заеми за средния бизнес.

На пресконференция след края на редовното заседание Джером Пауъл посочи, че рязкото увеличаване на инфекциите с Covid-19 от средата на юни ограничава способността на икономиката да се възстанови от историческото свиване на активността през второто тримесечие, когато всички несъществени бизнеси бяха принудени да затворят заради пандемията.

"Като цяло изглежда, че данните сочат към забавяне на темпото на възстановяване. Но искам да подчертая, че е твърде рано да кажа колко голямо и колко устойчиво ще бъде това", посочи Пауъл.

Според него пътят на икономиката на САЩ ще "зависи значително от хода на коронавируса". Той подчерта, че мерките, предприети, за да се контролира заразата, са от ключово значение.

Коментарите на Пауъл идват по-малко от 24 часа преди да бъде оповестена официалната експресната оценка за БВП на САЩ през второто тримесечие (в четвъртък от 15:30 ч. българско време), като осредните очаквания на икономисти и анализатори са за срив с рекордните близо 35% в резултат на коронавирусната пандемия.

"Тази пандемия и нейното негативно въздействие наистина представляват най-големият шок за САЩ в наше време", посочи председателят на Фед.

Пауъл също така каза, че икономиката вероятно ще се нуждае от повече помощ от страна на Фед и от Конгреса на САЩ, като същевременно похвали законодателите за по-ранните техни пакети за икономическа подкрепа.

"Федералният резерв се ангажира да използва пълната си гама инструменти за подпомагане на икономиката и да гарантира, че възстановяването от този труден период ще бъде възможно най-стабилно“, подчерта в заключение Джером Пауъл.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ