Здравният министър очаква до края на годината да има електронна рецепта

Подценяваме опасността от коронавируса, казва проф. Костадин Ангелов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 July 2020 14:55 >
Здравният министър очаква до края на годината да има електронна рецепта
Източник: Shutterstock
„В България наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността“, съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му контролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства.

„Разработили сме план, който ще представим на Министерски съвет през следващата седмица. В плана е описано всичко, направено до момента. Разписали сме ясни критерии, когато достигнем определен брой, колко легла отваряме, знаем колко апаратура имаме… По европроект предстои да закупим апарати, които ще раздадем на общинските болници. Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“, казва министърът.

Проф. Ангелов сподели, че си е поставил ясен приоритет за националната здравна информационна система. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъдат готови електронната рецепта и електронните направления:

„Другата седмица предстои среща между екип на министерството и "Информационно обслужване", на която ще се представят всички функционалности на системата... Ако заработи тази система, ще можем да получаваме информацията в реално време“.

Здравният министър увери, че във водите на река Марица в Хасковско няма никакво замърсяване, че положението е контролирано и се очаква до края на деня да бъде възстановено водоподаването до всички засегнати населени места.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ