ЕЦБ удължи забраната за изплащане на дивиденти

От началото на кризата банковият Euro Stoxx Banks Index е загубил 34% от стойността си

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 July 2020 15:08 >
ЕЦБ удължи забраната за изплащане на дивиденти
Европейската централна банка не коментира публично вероятността да загуби подкрепата на Бундесбанк, но според "Ройтерс" това е сценарий, над който вече се работи.
Европейската централна банка удължи забраната си банки от еврозоната да изплащат дивиденти и да се въздържат от плащането на големи бонуси, с което на практика се противопостави на призивите банковият сектор да се остави да оперира както в обикновени времена.

Поне до януари се забраняват и обратните изкупувания на банкови акции, което е удължаване на досга действащата забрана с три месеца. Ново преразглеждане на позицията ще има през четвъртото тримесечие, съобщават от Bloomberg

Освен ЕЦБ, в края на годината и централната банка на Англия ще преразгледа наложените от нея забрани за плащания на дивиденти и обратни изкупувания на собствени акции. Заради забраната, от подобни действия вече се отказаха HSBC, Barclays, и Lloyds.

И двете централни банки забраниха изнасянето на капитал от поднадзорните кредитни институции през пролеттта, след избухване на коронакризата. Според ЕЦБ, нейните действия днес са отговор на практическата дерегулация, в която остави банките да оперират през изминалите месеци. Обратните изкупувания и дивидентните плащания са инструмент за прекъсване на поевтиняване на акциите. Финансовите институции разчитат на него за да възвърнат от пазаната с копиталзация, но призивите им остават игнорирани. От началото на годината банковият индекс Euro Stoxx Banks Index, е загубил 34% от стойността си.

„Знаем, че инвеститорите на се асоберо щастливи от нашето решение, но смтятаме, че то е необходимо на този етап, характеризиран със засилна несигурност. Важно е банките да се фокусират върху капитала си като ресурс и върху посрещане на загубите“, каза по този повод директорът на европейския банков надзор Андра Ерниа.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ