Коронакризата доведе до рекорд на даренията в България

За четири месеца през 2020 г. даренията са почти колкото за половината 2018 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 July 2020 11:47 >
Коронакризата доведе до рекорд на даренията в България
Източник: Shutterstock
Общо 42,9 млн. лв. от дарения подкрепиха битката с COVID-19 и предизвиканата от пандемията криза в България, съобщи Българският дарителски форум. От март до юни 2020 г. безвъзмездно предоставените пари и материали отбелязаха своеобразен рекорд, като са почти колкото всички дарения за половината 2018 г.

Ясно изразен ръст на дарените средства се наблюдава през април. От 5 млн. лв. в края на март те са скочили над шест пъти до 33,6 млн. лв. в края на април. След средата на май дарителската съпричастност е забавила ритъм, показват данните.

През март-юни 2020 г. дарителите са предоставяли средства основно за апаратура, материали и консумативи, необходими за борбата с вируса. Над 90% от помощта е насочена към здравни заведения. Ако в началото на кризата даренията в по-голямата си част са отивали директно към националните болници, където се полагат грижи за заразените с вируса, то след април значима част от общия обем дарени средства се насочива към общински здравни заведения или местни дарителски фондове, учредени от общини и кметства отново за подкрепа на болниците на първа линия.

През май апелите в отговор на острата нужда от апаратура, защитни средства и дезинфектанти в болниците намаляха, казват от БДФ, но посочват, че паралелно с това в дарителската активност се е очертала нова цел –  подкрепа на хората, най-силно засегнати от социалната изолация и икономическата криза.

Така са предоставяни най-вече хранителни пакети, лични предпазни средства и хигиенни материали. Помощта е насочена приоритетно към самотноживеещи възрастни хора или настанени в социални центрове, семейства с ниски доходи или останали без никакви средства, деца и възрастни с увреждания и специални потребности, бездомни хора. 

В края на периода са създадени фондове за набиране на средства за подкрепа на граждански организации, които подпомагат най-уязвимите групи, жени и деца - жертви на домашно насилие и др.

Най-щедри в кризата са били компаниите с 41% от общите дарения. Голяма активност предизвикват дарителските кампании, които събрират и разпределят 36% от безвъзмездната помощ. Впечатляващо висок е делът на индивидуалните дарения – 20%.

За период от три месеца (март – май 2020 г.) - в най-острата фаза на кризата, под различна форма дарения са направили около 1 млн. пълнолетни жители на страната.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ