Парламентът ще изслушва главния прокурор за дейността му

Иван Гешев е в отпуск до 14 август, но работел най-добре докато си почива

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 July 2020 10:43 >
Парламентът ще изслушва главния прокурор за дейността му
Народното събрание реши главният прокурор да изготви и внесе доклад за дейността на прокуратурата за периода януари - август тази година, предаде БТА. Това стана с гласуваното проекторешение, предложено от ПГ "БСП за България". Проекторешението бе подкрепено с гласовете на 179 народни представители, един гласува "против", без въздържал се.

Депутатът от левицата Крум Зарков мотивира предложението пред депутатите като посочи, че в последните месеци прокуратурата е извършила серия действия, които са привлекли широко обществено внимание и са породили много въпроси. „Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс. Създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание. Причината за това се корени и в усещането, че действията на Прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в глава втора на Конституцията ни основни права и свободи“, мотивира се Зарков.

Красимир Ципов заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи внесеното искане и призова цялата пленарна зала да подкрепи проекторешението и направи редакционни предложения. "Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад за прилагането на закона от прокуратурата", каза Ципов.

Вчера СЕГА съобщи, че Иван Гешев е излязъл в 20 дневен отпуск, който изтича на 14 август. Пред изданието от пресцентъра на прокуратурата са заявили, че главният прокурор всеки ден идвал на работа, въпреки че е в отпуск и, че той работел най-добре, когато си почива.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ