САЩ капарираха 100 млн. бъдещи ваксини срещу коронавирус

Американското правителство смята да ги предостави безплатно на гражданите, твърдят от Pfizer Inc. и BioNTech

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 July 2020 07:41 >
САЩ капарираха 100 млн. бъдещи ваксини срещу коронавирус
Pfizer Inc. и BioNTech обявиха в сряда, че са постигнали споразумение с правителството на Съединените щати да му продадат 100 милиона дози от своя съвместен кандидат за ваксина срещу коронавирус на стойност 1,95 милиарда долара, предаде БНР.

Компаниите отбелязаха, че правителството на САЩ възнамерява да предостави безплатно ваксината на американците.

"Разширяването на разнообразното портфолио на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed) чрез добавяне на ваксината, разработвана от Pfizer и BioNTech, увеличава шансовете, че ще имаме безопасна, ефективна ваксина още до края на тази година", заяви американският здравен министър Алекс Азар.

"Операция извънредно висока скорост" на американската администрация беше оповестен в средата на май и има за цел да се разработи ваксина срещу Covid-19 възможно най-бързо.

По-рано този месец стана ясно, че и Европейският съюз преговаря с редица компании, включително с германската биотехнологична фирми BioNtech и нейния американски партньор Pfizer, за постигане на предварително споразумение за покупки на потенциални ваксини срещу Covid-19.

След днешната новина акциите на американската компания Pfizer поскъпнаха с близо 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, докато акциите на германската BioNTech скочиха с над 7 на сто.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ