Борисов се отметна за оставките – щели да се разглеждат след вота

„Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?", попита премиерът, който е категоричен, че управляващата коалиция трябва да изкара мандата си

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 July 2020 11:04 >
Борисов се отметна за оставките – щели да се разглеждат след вота
Министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, които трябваше да бъдат освободени днес, остават на постовете си. Това стана ясно след проведен Коалицонен съвет на управляващата коалиция, предаде БНР. Това представлява на практика обръщане на позицията на премиера Бойко Борисов в рамките на часове. 

След заседанието, лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че коалицията остава стабилна и „в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта следващата година". "По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета, взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава, след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание", допълни Симеонов.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че оставките са при него, но от думите му се разбра, че той не вижда причина да освобождава Горанов, Маринов и Караниколов, които били несправедливо пришити към ДПС и Делян Пеевски.

„Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... и всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т. н. "градска граница", които - от вчерашните есемеси и разговори, които прочетохме - се управляват през facebook".

Борисов предупради, че пред страната предстоят тежки месеци във връзка с коронавируса. "Идват много тежки времена и това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат. Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация.  Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства!  Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент незрял или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета ... но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев  служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати".

Той обеща „огромен ремонт на кабинета“. „Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?", завърши Борисов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ