Президентът отново призова за оставка на правителството и избори

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта, каза Румен Радев в обръщение към нацията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 July 2020 19:05 >
Президентът отново призова за оставка на правителството и избори
"Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата. На срастването на властта с медиите. На дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона", заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията. 

"Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ", категоричен беше президентът. 

"Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието. Лъжи и сеене на разкол", посочи Радев.

По думите му никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност и по-зрял в решимостта си да си върне държавата:

"Да съхрани природата, да върне истината в медиите, за които плаща със своите данъци. Затова сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни".

Президентът заяви, че сметките на правителството и на главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, както и отказът да се чуе гласът на България само удължават кризата, защото доверието е загубено:

"Сегашният олигархичен модел на управлението е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната минава през оставка на правителството и на главния прокурор и през честни избори", подчерта Румен Радев.

"Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории", посочи държавният глава. Той призова за ненасилие и избягване на провокации.

"Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи", завърши обръщението си към нацията президентът Румен Радев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ