Демократична България търси конституционно мнозинство за рестарт на държавата

Главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство 3/5, гласуване по интернет или по пощата, искат от ДБ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 July 2020 14:42 >
Демократична България търси конституционно мнозинство за рестарт на държавата
"Демократича България" търси конституционно мнозинство за рестарт на правовата държава и демокрацията. Това стана ясно от съвместно изявление на съпредседателите на политическата формация Христо Иванов – лидер на „Да, България“, и Атанас Атанасов – лидер на „Демократи за силна България“, излъчено в социалните мрежи.

От ДБ подкрепят протеста на гражданите и се обявяват за оставка на правителството и свикване на предсрочни избори, но очевидно няма да се включат в общия протест, започващ отново довечера в 17 ч. пред президентството, а организират довечера свой (виж карето).

„Демократична България“ се обръща към всички проевропейски формации да подкрепят предложенията им за конституционни реформи, за които, по думите на Христо Иванов, не се изисква свикването на Велико Народно събрание. Основните от тях са:

-        Висшият съдебен съвет да остане само съдиите, като в него се запази минимална обществена квота, за да не се капсулира колегията професионално

-        Главният прокурор да се избира от Народното събрание с голямо мнозинство – примерно 3/5, за да не е функция на управляващите

-        Да се въведе пряка конституционна жалба, така че всеки гражданин да може да защитава конституционните си права пред Конституционния съд

-        Опозицията да има право да свиква анкетни комисии в парламента, за да не се превръща той в гумен печат на управляващите.

-        Да се въведе дистанционно гласуване на избори – електронно, ако не – по пощата

Ултиматум
Ако до 18 ч. вътрешният министър Младен Маринов не подаде оставка или премиерът Бойко Борисов не му я поиска, симпатизантите на ДБ ще протестират пред сградата на МВР, обяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Заради подмяна на топлотрасе на „Топлофикация София“ обаче ул. „6 септември“, където е входът на МВР, е разкопана и блокирана, остава протестът да е единствено отстрани, на ул. „Гурко“. Причиите за поисканата оставка на министър Маринов, по думите на Атанасов, са тежкото полицейско насилие и побоят над млади протестиращи, неправомерните действия на полицията, когато симпатизанти на ДБ отиваха да отвоюват за свободно плажуване подстъпите към плажа в Росенец и наличието на полицейски патрулки при ресторант „Осемте джуджета“, пазещи мафиотите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ