Световният корпоративен дълг скочи с 12% заради пандемията

VW дължи $192 млрд., Google пък е с резерви от $104 млрд.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 July 2020 10:18 >
Световният корпоративен дълг скочи с 12% заради пандемията
Световният корпоративен дълг ще се увеличи с 12% заради пандемията от коронавирус – с $1 трилион до $9,3 трилиона, сочи проучване на Janus Henderson сред 900 топ фирми, цитирано от Ройтерс и БНР.

Миналата година също имаше голям скок на фирмената задлъжнялост – с 8 на сто, но тя се дължеше на серия сливания и придобивания на компании и на фирми, емитиращи нов дълг за финансиране на обратно изкупуване на техни акции и за раздаване на дивиденти.

„Covid-19 промени всичко, сега става въпрос за запазване на капитала и укрепване на финансовите баланси", коментира Сет Майер, портфейлен мениджър в Janus Henderson. Той изчислява, че компаниите са пуснали на пазара нови облигации за $384 млрд. между януари и май, като през последните седмици е поставен нов рекорд при емитиране на дълг от по-рискови "високодоходни" фирми с по-ниски кредитни рейтинги.

Компаниите, включени в новия индекс на дълга на Janus Henderson вече дължат почти 40% повече, отколкото през 2014 г., а ръстът на дълга изпревари значително повишаването на техните печалби.

Печалбите преди данъчно облагане за същата група от 900 компании са нараснали с общо 9,1% до $2,3 трилиона. Отношението на дълга спрямо акционерното финансиране пък достигна рекордните 59% през 2019 г., докато делът на печалбата, отпусната за обслужване на лихвени плащания, също се повиши до нов връх.

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света на стойност от 3,9 трилиона долара, и отбелязаха най-бързото увеличаване на дълга през последните пет години спрямо останалите най-мощни икономики, с изключение на Швейцария, където обаче имаше вълна от големи сделки за сливане и поглъщане на компании.

Според същото проучване Германия е на втора позиция с нов корпоративен дълг за $762 млрд. Тя също така притежава и три от най-задлъжнелите фирми в света, включително и най-задлъжнялата в лицето на автомобилния гигант "Фолксваген", който със $192 млрд. дълг се нарежда до дълга на държави като Южна Африка или Унгария.

Има обаче и компани не с дългове, а с огромни парични резерви. С най-големи резерви е компанията-майка на Google - Alphabet Inc. - $104 млрд.

Сет Майер заяви, че кредитните пазари все още имат някакъв начин да се върнат към условията преди коронавирусната криза, но продължаващата заплаха от Cobid-19, особено наскорошното увеличение на случаите в САЩ, остава основен повод за инвеститорско безпокойство.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ