Хиляди протестиращи искат оставката на Борисов, той иска да продължи да упрявлява

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 July 2020 08:16 >
Хиляди протестиращи искат оставката на Борисов, той иска да продължи да упрявлява
ГЕРБ остава в управлението, въпреки многохилядните протести, „защото идва най-тежката финансова криза, а останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят“. Това заяви в обръщение във Фейсбук премиерът Бойко Борисов в 23 часа снощи. На практика изявлението му е в отговор на казаното от президента Румен Радев от вчера, че изходът от кризата е оставка на правителството и на главния прокурор.

"Нищо не ни задържа в управление, освен отговорността, че ще счупят държавата", обясни Борисов, като предупреди, че предстоят ужасни за икономиката и финансите месеци и години, като ще има спад от 10% на БВП и доходите ще намаляват. Уточнявайки, че всеки има право на демократичен протест Борисов, но се учуди с какво е заслужил тези протести.

"Да го строшат Министерски съвет, щом искат. Да строшат и "Тракия", и "Марица", и Ботевград - Мездра, и метрото. Ние само градим. Повече от Тодор Живков. Повече от всички премиери взети заедно. За това ли да дадем оставка? Доходите растат, с пандемия се справихме най-добре от всички в Европа, докато не почнаха да торпилират мерките, целенасочено, една по една мерките, същите тези хора, с щедрото финансиране на Божков", обясни премиерът.

Във вчерашната акция край летния сарай на Ахмед Доган Бойко Борисов съзря общ сценарий между ДПС и "Да, България", за да могат двете политически формации да си вдигнат рейтинга, а съботният протест пред Министерски съвет бил видимо добре платен.

Докато Борисов излъчваше своето обръщение, многохилядно множество протестираще с искане за оставката му. След полунощ хората започнаха да се разотиват, а към 1 часа през нощта площадът пред Министерския съвет опустя. 

След 23:30 часа полицаите свалиха щитовете си, а протестиращите ги аплодираха. До сблъсъци не се стигна, въпреки че част от протестиращите обиждаха полицаите и дори хвърляха предмети по тях.

Други протестиращи докараха нощно шкафче и поставиха в него имитации на банкноти и златни кюлчета, правейки алюзии с разпространени в близкото минало снимки, за които се твърдеше, че са от спалнята на премиера.

Около 21 часа протестиращ хвърли бомбичка към кордона, което предизвика незабавна реакция от органите на реда. Полицаите с жилетки "Антиконфликт" бяха заменени с части на Жандармеритята.  Кордонът стана по-плътен, а полицаите сложиха шлемове и щитове.

Двама полицаи са пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това е станало при възникнало напрежение след 21 часа снощи - от хвърлени множество предмети, стъклени бутилки и бомбичка. Единият полицаи е с наранявания и обгаряния, а другият е с по-леки травми, уточнят от полицията.  

Ръководството на СДВР отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред. При вчерашните демонстрации не са бяха допуснати груби нарушения на закона, допълват от пресцентъра.

А от пресслужбата на Пирогов съобщха, че  без опасност за живота са двамата пострадали при протеста на 10 юли. И 21-годишният, и 29-годишният мъж са без изменение в общото състояние. Те остават за наблюдение и лечение в лечебното заведение, допълват от там.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ