Борисов свика втора пресконференция за ден

Шефът на НСО подаде оставка

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 July 2020 14:53 >
Борисов свика втора пресконференция за ден
Източник: Maritime.bg
Премиерът Бойко Борисов свика втора извънредна пресконференция за един ден, за да декларира, че не той, а НСО е поискала затварянето на морската зона около т.нар. летни сараи на Ахмед Доган, която се намира на нос Чукалята в парк "Росенец", южната част на Бургаския залив.

„Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември“, заяви премиерът, съобщи радио "Дарик". „В един ден ни каза да правим каквото искаме, на другия ден ни праща писмо. В същото време МВР закарва утре сили, за да осъществи ред“, запита Борисов по адрес на държавния глава.

"Какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение“, поясни Борисов, след като по-рано обяви на първата си пресконференция, че случващото се през последните дни е "сценарий".

Днес сайтът Maritime.bg публикува информация от бюлетина на Ръководството на корабния трафик - Черно море, според която достъпът до акваторията на нос Чукалята е блокиран от 21 ч. на 10 юли до 21 ч. на 15 септември. Тази събота се очаква масирано посещение на плажа по вода, организирано през фейсбук под надслова "Масово ходене на охраняем плаж", присъствие на което бяха заявили 5000 потребители.

Премиерът Борисов обясни, че НСО е поискала освен по вода, ограничаване на достъпа до нос Чукалята и по суша. Присъстващите на пресконференцията министри на отбаната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Младен Маринов заявиха, че нито морският флот, нито МВР могат да изпълнят подобно задължение, защото в задълженията им не влиза охраняването на частни имоти.

Морската резиденция на почетния лидер на ДПС стана гореща точка, след като преди два дни председателят на "Да, България" Христо Иванов с двама придружители се опита да посети с лодка намиращ се в близост плаж и да забие там българския флаг. Иванов и придружителите му бяха избутани обратно във водата от облечени в потници и къси панталони мъже, които се оказа, че са служители на НСО, част от охраняващия екип на Доган.

След акцията президентът Румен Радев призова да падне охраната на НСО върху Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, а вчера прокуратурата арестува двама негови съветници и претърси и запечати кабинетите им на "Дондуков" 2. Снощи от Президентството тръгна митинг на хиляди граждани от най-разнообразни политически и социални групи, който за часове блокира Орлов мост. Днес е свикан втори подобен протест, а от пресцентъра на ГЕРБ призоваха свои симпатизанти на контрамитинг.

Ситуацията със статута на НСО допълнително допринася за разгорещаване на политическите страсти. От една страна нейният началник се назначава с указ на президента, но след съгласуване с Министерски съвет. А кой да се охранява от службата освен държавния глава, премиера и председателя на Народното събрание, решава 3-членен съвет, в който освен шефа на НСО участват председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Днес от ГЕРБ поискаха оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев, като в същото време внесоха в парламента проект за промени в закона за службата, според които нейнияят ръководител сам ще решава кои да са охраняваните лица.

Скоро след втория брифинг на Борисов президентът Румен Радев също призова началникa на НСО да подаде оставка. В късния следобед ген. Красимир Станчев подаде оставката си.

Междувременно министърът на транспорта Росен Желязков съобщи, че забраната за корабоплаване в зоната около лятната резиденция на Доган е отменена.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ