Екипи на МВР и прокуратурата претърсиха кабинети в президентството

Съветник и секретар на държавния глава са с отнет допуск до секретна информация

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 July 2020 12:49 >
Екипи на МВР и прокуратурата претърсиха кабинети в президентството
Представители на вътрешното министерство и специализираната прокуратура са извършили претърсвания в Президентството. Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) от своя страна обви, че е отнела допуска да секретна информация на двама секретари на президента, а пред сградата на президентството има засилено полицейско присъствие.

От Президентството съобщиха, че акцията е започнала към 9:00 часа тази сутрин, като в сградата са пристигнали представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица, като действията им са базирани на разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

"Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", се казва в съобщението на президентството, а президентът Румен Радев притигна в сградата към 11:30, но до момента не е правил изявление.

От Габрово главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се извършват претърсвания и изземвания в два кабинета. Единият е на съветник на президента, а другият на негов секретар. Претърсванията са по две досъдебни производства - едното е водено от Военноокръжната прокуратура, а другото се наблюдава от прокурори от Спецпрокуратурата и е за престъпно сдружение за търговия с влияние, стана ясно от думите на главния прокурор.

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция "Национална сигурност", са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето И.М. (най-вероятно това е секретарят на президента по военните въпроси Илия Милушев - б.р.) и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето П.У. (вероятно Пламен Узунов). Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България", съобщиха от ДАНС.

Причината е, че за двамата са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Името на Пламен Узунов вече попадна в общественото внимание покрай ареста на братятя Пламен и Атанас Бобокови и разкритата комуникация между единия от тях с него. Оказа се, че на разпити са били извикани и други съветници на държавния глава.

По информация на Би Ти Ви Пламен Бобоков днес отново е арестуван, но по разследването за търговия с влияние, след като вече има друго обвинение за незаконен внос и преработка на отпадъци, но по него е пуснат под гаранция от 1 млн. лв.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ