Румен Радев: НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски

Участвалите в инцидента в парк "Росенец" са служители на НСО, каза още президентът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 July 2020 18:19 >
Румен Радев: НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски
Източник: Стоп кадър FB
Функционерите на „Да, България“ предаваха на живо във Фейсбук опитите да достигнат до брега.
Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт, заяви българският президент Румен Радев в изявление пред медиите.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава когато се преборим с беззаконието, укрепим  върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват",  каза още той.

"Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие"м подчерта държавният глава.

"Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка", допълни президентът. Той визираше опитите на лидера на „Да, България“ Христо Иванов и други негови съпартийци да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли. Територията от години е недостъпна, тъй като на нея се намира големият почивен комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Те стигнаха до брега в местността, сега известна като Парк „Росенец“, където бяха посрещнати от охранители, които отказали да се легитимират и след кратки сблъсъци не бяха допуснати да слязат на брега. 

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, и началникът на НСО", заяви Радев и допълни: "Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната".

Президенът е настоял ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица.

"Очаквам комисията, определена по закон в Народното събрание, да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонения от законите да се набележат мерки".

Приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание, поясни президентът.

"Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон", каза в заключение президентът Радев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ