Тръмп връчи предизвестие за напускане на СЗО

С напускането на САЩ Световната здравна организация губи най-големия си финансов благодетел

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 July 2020 06:53 >
Тръмп връчи предизвестие за напускане на СЗО
Съединените щати напускат Световната здравна организация на 6 юли 2021 година. Президентът Доналд Тръмп е дал 1-годишно предизвестие на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, съобщи Франс прес.

Тръмп обвинява СЗО, че със забавянето на ключова информация и пристрастност към Китай, е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19, която отне живота на над 130 000 американци от март досега и продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата.

С напускането на Съединените щати Световната здравна организация губи най-големия си финансов благодетел. През миналата година Вашингтон внесе 400 милиона долара, равни на 15 на сто от бюджета на организацията. С американски средства се финансираха програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатита, туберкулозата и други болести. Тръмп спря вноските още през април.

САЩ са далеч напред на първо място в света по брой заразени и починали в световен мащаб, като регистрираните инфектирани с коронавируса са повече от 3 милиона са вече. Само през последното денонощие са били потвърдени рекордните над 60 000 нови случая. Повече от 1100 души са починали в Съединените щати от Ковид-19 за изминалите 24 часа. Смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 131 362.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ