ЕК одобри "ремдесивир" за лечение на Covid-19

Това е първият препарат за лечение на заболяването, за който се издава позволение за употреба в ЕС

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 July 2020 16:30 >
ЕК одобри "ремдесивир" за лечение на Covid-19
Антивирусният препарат "ремдесивир" е одобрен от Европейския съюз за лечение на новия коронавирус, предаде БНР. Европейската комисия е разрешила продажбата на лекарството. Това е първият препарат за лечение на Covid-19, за който се издава позволение за употреба в ЕС. 

Това е станало по бърза процедура след препоръка на Европейската агенция по лекарствата и със съгласието на европейските държави и след изпълнение на поставените от агенцията условия, сред които балансът ползи срещу рискове да е положителен и плюсовете за общественото здраве от неговата бърза наличност на пазара да надвишават по значимост рисковете, които се дължат на други данни. 

Според еврокомисаря на здравеопазването Стела Кириакиду разрешението е важна стъпка напред в борбата с Covid-19. 

"Днешното разрешение на първото лекарство за лечение на Covid-19 е важна стъпка напред в борбата с този вирус. Предоставяме това разрешение по-малко от месец след подаването на заявлението, което ясно показва решимостта на ЕС да реагира бързо, когато са на разположение нови лечения", посочи г-жа Кириакиду.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ