Бундесбанк остава в програмата за "количествени облекчения"

Германският парламент сложи край на съдебната сага срещу парична програма на ЕЦБ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 July 2020 11:18 >
Бундесбанк остава в програмата за "количествени облекчения"
Германските депутати сложиха край на съдебната сага срещу закупуването на облигации от Европейската централна банка, подкрепяйки парична програма на ЕЦБ, която се разглежда като ключова опора за намиращата с в криза икономика на еврозоната.

Широк съюз между управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел заедно със Зелените и пробизнес ориентираните либералдемократите гласува в четвъртък в подкрепа на обяснението, което ЕЦБ предостави за своята дългогодишна Програма за закупуване на активи на публичния сектор (PSPP).

Спорът беше предизвикан от Конституционния съд на Германия, който реши през май, че програма PSPP за 2,2 трлн. долара, стартирала през 2015 г., може да се окаже незаконна и непропорционална. Съдиите тогава заявиха, че германският парламент трябва да поиска доказателства от ЕЦБ, че тази програма няма неблагоприятни странични ефекти.

Немският парламентарен вот от четвъртък означава, че централната банка на Германия (Бундесбанк) може да остане в PSPP програмата на ЕЦБ, която е по-известна като "количествени облекчения".

В решението се посочва, че Бундестагът счита "изявлението на ЕЦБ за приключване на проверката за пропорционалност като всеобхватно, изпълнявайки решението на конституционния съд на Германия".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ