Услугите в Китай с 10-годишен връх

Разхлабването на свързаните с коронавируса ограничителни мерки съживи потребителското търсене в страната, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 July 2020 10:05 >
Услугите в Китай с 10-годишен връх
Животът се връща бавно към нормалното си състояние в един от най-големите потребителски пазари в света.
Активността в сферата на услугите на Китай се разшири през юни с най-силно темпо от десет години насам, тъй като разхлабването на свързаните с коронавируса ограничителни мерки съживи потребителското търсене в страната, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, цитирани от БНР.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, нарасна през юни до 58,4 пункта от 55,0 пункта през май, достигайки най-високо ниво от април 2010 година. По този начин индексът отскочи рязко за четвърти пореден месец от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената мащабна блокада в Китай за ограничаване на коронавируса парализира за кратко втората по сила световна икономика.

Отскокът предполага, че цялостното икономическо възстановяване в Китай става все по-балансирано и по-всеобхватно, тъй като животът се връща бавно към нормалното си състояние в един от най-големите потребителски пазари в света, въпреки че анализаторите смятат, че ще са необходими месеци, за да се върне активността към нивата от преди кризата.

Секторът на услугите представлява около 60% от икономиката и половината от градските работни места, като включва много малки частни компании, които първоначално започнаха да се възстановяват по-бавно от големите производители. Въпреки този подем обаче, заетостта в сферата на услугите продължава да се свива за пети пореден месец, като корпоративните съкращения нарастват с по-бързи темпове, отколкото през май, което предполага, че китайското икономическо възстановяване от коронавирусната криза вероятно ще бъде по-продължително и по-бавно.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите, пък нарасна през юни до 55,7 пункта от 54,5 пункта през май, което е сигнал за ускоряване на цялостната икономическа активност в Китай.

"Въпреки че предприятията са оптимистични по отношение на икономическите перспективи, те остават предпазливи по отношение на наемането на персонал, като заетостта както в производството, така и в сектора на услугите се свива“, казва Ван Чжъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

По-рано тази седмица и китайската официална статистика отчете подем на общата бизнес активност в страната през шестия месец на годината.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ