"Фолксваген" се отказа да строи завод в Турция

Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът бе на стойност $1,3 млрд.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 July 2020 14:40 >
"Фолксваген" се отказа да строи завод в Турция
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Заводът в Цвикау първи ще възобнови производството на 20 април.
ерманският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили на фона на пандемията от коронавирус, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията. Плановете за завод в западната турска провинция Маниса бяха почти завършени и "Фолксваген" вече създаде подразделение в Турция. Разширяването на дейността на концерна бе замразено след военната намеса на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права, припомня ДПА.

Турското подразделение на компания е вписано в търговския регистър в Маниса и разполага с капитал от около $164 млн.
Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Говорителят на "Фолксваген" заявява, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Всички планирани проекти за производство на коли сега ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Преди пандемията "Фолксваген" възнамеряваше да разшири капацитета си за производство на модела "Пасат" (Passat) на основната си марка и модела "Сюпърб" (Superb) на подразделението "Шкода" (Skoda).

Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът бе на стойност $1,3 млрд.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ