Иде нов щам на свински грип с пандемичен потенциал

Този път по-застрашени са по-младите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 June 2020 11:37 >
Иде нов щам на свински грип с пандемичен потенциал
Нов щам на свински грип с потенциал за пандемия е открит от учени в Китай, сочи публикация за ново изследване в научното списание PNAS, цитирано от „Евронюз“. На базата на изследвания върху грипа по свинете между 2011 и 2018 г. учени от Китайския аграрен университет и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Университета на Нотингам са открили нов щам на вируса H1N1, наречен от тях G4.

„Вирусът G4 има всички основни характеристики на кандидат за пандемичен вирус“, заключават учените. И предупреждават, че  работниците в свинекомплексите показват повишена серопреносимост.

Засега има малко доказателства за преносимостта на вируса от човек на човек, но въпреки това той повишава заразността си при хората спрямо предишните щамове на свински грип. При изследвани 334 свиневъди, 10,4% са дали положителен резултат за G4 EA H1N1. Числото се удвоява (20,5%) при младите работници – от 18 до 35 годишна възраст.

Грипните ваксини не осигуряват защита срещу вируса G4.

 

Предишният щам

Избухването на зараза на тогавашния нов щам на свински грип през 2009 г. взе живота на между 157 000 и 575 000 души по света, според американските здравни служби, цитирани от „Евронюз“. 80 на сто от смъртните случаи са били при хора под 65 г. Една трета от хората над 60 г. са имали антитела срещу вируса, вероятно благодарение на преболедуване от по-стара версия на H1N1. Тогава обаче бързо бе изработена ваксина и Световната здравна организация обяви през 2010 г. край на пандемията.

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ