Превозите паднали наполовина при изолацията

Доставките на енергийни продукти намаляват с двуцифрени темпове

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 June 2020 14:11 >
Превозите паднали наполовина при изолацията
Двойното намаление в доставките на моторни горива през април следва общото намаление на превозите по време на изолацията.
Пробегът на моторните превозни средства през април – месецът с най-тежките мерки – е намалял наполовина спрямо същия месец на миналта година. Този извод сочат данните за доставки на горива и енергийни продукти през април на Националния статистически институт. Според тях доставките на безоловен бензин и на пропан-бутанови смеси са паднали с 53%. По-малко – само с 43% са намалели доставките на дизелово гориво.

На месечна база спадовете са по-малки – пропан-бутан с 40%, дизел с 30.75 и безоловен бензин със 17.9%. Това се дължи на факта, че извънредното положение започна през март, но най-строгите мерки бяха наложени в края на месеца. Така през март също има значително намаление на икономическата активност, но истинският удар на изолацията върху икономиката е останал за април и второто тримесечие на годината. За това и спадът има стъпаловиден вид в посока надолу.

Информацията на НСИ показва, че шокът при енергийните продукти, които се ползват в индустрията и за отопление е бил по-малък. Така например потреблението на ток пада с 16% на месечна база през април спрямо март и с 6.2% спрямо миналия април. Доставките на природен газ са наммалели с 23% спрямо март и с със 7.2% спрямо миналия април. Най-устойчиви се оказват мръсните производства и форми на отопление. Доставките на твърди горива (главно въглища) са спаднали с 11% през април спрямо март, което е нормално предвид затоплянето на времето, а на годишна база намалението е само 2.4%.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ