Шефът на френската централна банка смята прогнозите на МВФ за прекалено песимистични

Според Франсоа Вилроа дьо Гало най-тежкото поражение от коронавируса върху икономиката на еврозоната вече е преминало

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 June 2020 09:56 >
Шефът на френската централна банка смята прогнозите на МВФ за прекалено песимистични
Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви през уикенда, че прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за еврозоната са "прекалено песимистични", тъй като вече премина периодът на най-тежкото поражение върху европейската икономика от коронавирусната криза.

Неговите коментари са факт, след като през миналата седмица МВФ понижи глобалните си макроикономически прогнози, очаквайки свиване на световната икономика с 4,9% през 2020 година, последвано от растеж с 5,4% през 2021 година. Фондът очаква, че БВП на еврозоната ще се свие с цели 10,2% през настоящата година преди да нарасне с 6% догодина.

Изказвайки се в интервю за германския вестник "Ханделсблат", Вилроа дьо Гало също така отбеляза, че инфлацията в Еврозоната е със средно темпо от 0,3% през 2020 г., въпреки че през месец май се е забавила до 4-годишно дъно от 0,1 на сто. Тъй като целта на ЕЦБ е инфлация от малко под 2%, ще бъде необходима "много разхлабена парична политика", за да се приближи тази стойност, посочи той.

"Изкривяване на паричната политика по такъв начин ще облекчи тежестта на държавния дълг“, добави европейският централен банкер.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ