Рекорден брой заразени с коронавирус или все същия дял от тестваните?

166 са новите случаи, но това е 5,98% от изследваните. През май те са от 0,45% до 6,45%

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 26 June 2020 10:41 >
Рекорден брой заразени с коронавирус или все същия дял от тестваните?
166 са новите случаи на заразени с Covid-19 през изминалото денонощие при направени 2775 PCR теста. Ден по-рано случаите бяха 128 при над 3000 теста.

384 души са хоспитализирани, като на апаратно дишане са 16. Оздравели са 107 пациенти.

Починали са двама души – мъж на 72 г. с пневмония и мъж на 81 г. с множество придружаващи заболявания.

Според някои здравни експерти обаче данните за рекорден ръст на заразените са некоректни, защото той се движи постоянно в едни и същи рамки. 5,98% са заразените с коронавирус в последното денонощие (брой позитивни тестове спрямо общ брой тествания). Освен това не се обръща внимание на друго число - броя на хоспитализациите.

Клиничният имунолог доц. д-р Емилияна Конова, цитирана от бившия здравен министър Антония Първанова е подредила данните за целия месец май. От тях се вижда, че процентът положителни проби се движи между 0,46 и 6,45 или средно – 3,1%. Тук не се включват дяловете на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните проби, което е най-строго пазената тайна от Националния оперативен щаб, казва на фейсбук страницата си Първанова. Според нея при „пълен анализ за март, април, май и юни и всички НОЩ-ни спекулации ще бъдат окончателно разобличени, макар спорът да е безмислен – всичко е ясно, вирусът е политически“.


Данните за увеличаващ се брой заразени у нас доведе и до реакции в чужбина. Стотици полети към и от София са отменени за лятото, сочат данните на транспортното министерство.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ