Радев: Прокуратурата все повече се очертава като политически играч

Тревожно е държавното обвинение да говори с гласа и да действа с прийомите на жълтите медии, смята президентът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 June 2020 13:35 >
Радев: Прокуратурата все повече се очертава като политически играч
Президентът Румен Радев смята, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера, предаде БНР. За първи път държавният глава коментира и разпространената от специализираната прокуратура комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Радев каза, че е тревожно държавното обвинение да „говори с гласа и да действа с прийомите на жълтите медии“. В България дали някой е виновен решава съдът, припомни президентът, и каза, че в последно време твърденията на държавното обвинение се огласяват едва ли не като присъда.

Без да назовава имена, Радев каза, че е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от записа с гласа на премиера и снимките от спалнята му. „Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя“.

Радев коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че „скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. „С това признава, че ще брани правителството, а не закона. Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. Тя не спазва следствената тайна. Произволно решава кое е с висок обществен интерес и кое не е. Навлиза в сферите на други институции, без необходимите правомощия и капацитет, да речем работата на правителството за преодоляване на кризата с Covid-19“, каза държавният глава.

На въпрос вярва ли на Пламен Узунов, президентът отговори, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация: „Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам разбира се, да се произнесе и съда. В моя екип има стабилност, защото хората работят по ясни цели“.

Държавният глава направи изявление пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ