ЕК се прицели в платежната система на Apple

Брюксел разследва дали компанията не нарушава конкуренцията на пазарите, където тя си съперничи с други разработчици на приложения

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 June 2020 16:20 >
ЕК се прицели в платежната система на Apple
Източник: архив
Маргрете Вестагер.
Европейската комисия започна също задълбочено разследване на Apple Pay на фона на опасения, че бързоразвиващата се и лесна за използване платежна система изключва конкурентите. Случаите отново поставят Apple в полезрението на ЕС четири години след като Брюксел нареди на базирания в Калифорния гигант да върне 13 милиарда евро (14,7 милиарда щатски долара по текущи ставки) във връзка с антитръстови проблеми.

Последният натиск дойде след като Spotify подаде официална жалба през 2019 г., заради ограничения от Apple за приложения, които не използват платежната й система в нейния App Store. Apple прави намаление с 30 процента за бизнеса, използвайки магазина си, което Spotify казва, че представлява нарушение на правилата за лоялна конкуренция.

„Изглежда, че Apple играе ролята на„ вратар “, когато става въпрос за разпространение на приложения и съдържание сред потребителите на популярните устройства на Apple“, заяви в изявление изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер.

“Имаме нужда от гаранция, че правилата на Apple не нарушават конкуренцията на пазарите, където тя се конкурира с други разработчици на приложения, например със своята услуга за стрийминг на музика Apple Music или с Apple Books”, каза тя.

Вестагер открива широкомащабното разследване на Apple Pay на фона на подозрения, че компанията е поела водеща роля в процъфтяващ бизнес. Стартиран през 2014 г., Apple Pay позволява на потребителите на iPhone да извършват плащания при купуване на стоки на дребно, като докосват устройствата си до същите терминали, които в момента се използват за кредитни и дебитни карти. Но всяка компания, която иска да използва технологията на iPhone – независимо дали е банка или системата на метрото в Лондон – трябва да премине през Apple Pay срещу такса.

Apple категорично отхвърли обвиненията и нападна своите опоненти.

„Разочароващо е, че Европейската комисия отправя неоснователни оплаквания от шепа компании, които просто искат безплатно опериране и не искат да играят по същите правила като всички останали“, каза Apple в изявление.

“Ние не смятаме, че това е правилно – искаме да поддържаме равнопоставени условия, където всеки с решителност и страхотна идея може да успее”, добавиха от компанията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ