НАТО се готви за втора вълна на пандемията

Досега силите на Алианса са участвали с половин милион военни в борбата с новия коронавирус

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 June 2020 13:47 >
НАТО се готви за втора вълна на пандемията
Източник: архив
Йенс Столтенберг.
Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица план за действие при възможна втора вълна на пандемията от Ковид-19. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни, че досега силите на алианса са изпълнили близо 350 полета за доставка на стотици тонове помощни средства за борба с новото заболяване по света, разгърнали са стотина полеви болници, осигурили са превоз на болни хора. По неговите думи в тези дейности са участвали около половин милион военни.

На предстоящото виртуално двудневно заседание министрите ще обсъдят нуждите за осигуряване на по-добра устойчивост на транспортните, далекосъобщителните и енергийните системи в страните от пакта. Те ще разискват също възможностите за допълнителна защита на интернет и снабдителните вериги срещу външни посегателства, както и придобиването от чужди държави на собственост в страните от НАТО.

Столтенберг изрази очакване съюзниците да обсъдят обявеното намерение на САЩ да съкратят военното си присъствие в Германия. По неговите думи това присъствие е важно и за Европа, и за Северна Америка. Той поясни, че засега няма яснота кога и как би се преминало към съкращаване на числеността на военните от САЩ в Германия. Генералният секретар отбеляза, че европейските бази на НАТО служат за дейностите на алианса в Африка и Азия.
Той съобщи, че военните министри ще разговарят също за обстановката в Афганистан и Ирак. По неговите думи е необходимо талибаните да участват добросъвестно в мирните преговори, да скъсат връзките с Ал Каида и да прекратят насилието, както са обещали. Генералният секретар отбеляза, че присъствието на алианса в Ирак е изцяло съгласувано с правителството в Багдад.

Столтенберг изрази тревога от обстановката в Либия, която определи като сложна и опасна, и призова за независимо международно разследване на откритите там масови гробове. Той изрази загриженост от повишеното руско присъствие в Либия и Сирия.
Генералният секретар призова Москва и Пекин да допринесат за сигурността по света. Той отбеляза, че Китай засега не участва в усилията за прозрачност във въоръжаването, макар да е световна сила.

Столтенберг изрази загриженост от новите руски оръжия, способни да пренасят ядрен заряд. Той уточни, че НАТО няма намерение да предприема ответни действия с разполагането на нови ракети в Европа. По неговите думи отговорът на пакта ще бъде военен и политически, с укрепване на способностите за противовъздушна отбрана и с използване на повече изтребители от пето поколение. Не желаем нова надпревара във въоръжаването, каквато наблюдавахме през Студената война, затова ще продължим усилията за диалог с Москва, заяви той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ