Румен Радев иска спешна експертиза на записа

Ако ние я забавим, чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства, каза държавния глава

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 June 2020 12:46 >
Румен Радев иска спешна експертиза на записа
Демонстративното нежелание на Бойко Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно, коментира президентът Румен Радев пред журналисти днес. „Тук не става въпрос просто за г-н Борисов, става въпрос за министър-председателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана“, смята държавният глава. По думите му този запис е "груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие" и демонстрира "арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление".

Ако Бойко Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан, заяви държавният глава и допълни, че е недопустимо България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства, смята той.

И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение, коментира Радев, попитан как оценява решението държавата да купи част от акциите на Първа инвестиционна банка. "Особено, когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание. Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари.", коментира Радев и добави, че подобна "изкуствена стабилизация" преди влизането във валутния блок невинаги води до трайни решения.

Самопризнанията на г-н Божков за съвместни крупни корупционни схеми с властта изключват моя подкрепа, коментира Радев в отговор на въпрос. "Но не аз, други трябва да се оправдават за г-н Божков. Нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона", каза Радев.

На въпрос за новите промени в Закона за МВР президентът коментира, че всяко решение в сферата на националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност. Моето решение относно закона ще обявя в указания в Конституцията срок, посочи Радев. Този закон трябва по някакъв начин да потвърди, че отговаря на тези критерии, според мен засега той не отговаря, коментира още той, като добави, че не приема промените като удар срещу себе си, а, по думите му, това би било удар към държавността.

Попитан защо няма да отиде на предстоящия в Москва на 24 юни военен парад, президентът посочи, че има много причини. Нямам официално потвърждение на поканата, не мога да рискувам българският президент да попадне в карантина и самоизолация след едно такова посещение. Графикът на президента се планира в дългосрочен период, още от началото на годината съм поел ангажимент към международна конференция на 24 юни, на която съм патрон. Всички резервации са отдавна направени и всичко отдавна е планирано, не мога да отменя този ангажимент, посочи Румен Радев.

Президентът беше днес в Доброславци, където наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО. Искам да поздравя служителите на НСО, че с чест, всеотдайност и висок професионализъм изпълняват задълженията си, както видяхме от тактическото занятие, каза Румен Радев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ