Само Румъния и България имат далекобойна противовъздушна отбрана в региона

Сърбия и Унгария разполагат с по-модерна ПВО защита с малък обхват

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 June 2020 19:30 >
Само Румъния и България имат далекобойна противовъздушна отбрана в региона
Български зентинто-ракетен комплекс S-300 P на парад в София.
Румъния и България имат най-сериозната противовъздушна отбрана (ПВО) за далечни разстояния на Балканите, а Сърбия и Унгария имат най-съвременна защита на небето на малки разстояния. Това сочи анализ на военния сайт „Балканска безбедносна мрежа“ (от сръбски - Балканска мрежа за сигурност“ – б.р.), базирайки се на данни към настоящата година. Това са и единствените страни в региона, които разполагат с ПВО система за защита на националната територия.

Румъния направи най-голяма крачка в модернизацията на своята ПВО със закупуването на американските балистични системи „Patriot“, Унгария и Сърбия пък закупиха френски зенитно-ракетни комплекси с малък обсег „Mistral 3“ в два варианта – преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) и зенитно-ракетен оръдеен комплекс (ЗОРК).

България пък единствена, още от края на социализма, разполага с престижните далекобойни руски ракетни комплекси С-300. Двата дивизиона служат за защита на София. Освен това България има още 5 дивизиона S-200, плюс руските комплекси „Нева“ и „Бук“.

ПВО на Сърбия се състои от една ракетна бригада от 5 дивизиона и една батарея. Два дивизиона с ракети със среден обсег „Нева“ охраняват Белград, а Нови Сад, Ниш и Крагуевац са отбранявани от по един дивизион ракетни комплекси със средна далекобойност „Куб-М“. Отскоро Сърбия разполага и с една батарея от руските самоходни ракетно-артилерийски системи „Панцир“.

Унгария има ракети „Куб“ и „Mistral-2“ и „Mistral-3“.

От бившите юго републики единствено Босна и Херцеговина разполага с ПВО ракети със среден обсег – „Куб-М“. Хърватска, Северна Македония и Черна Гора не притежават системи за противовъздушна отбрана със  среден и голям обхват.   

Само Румъния и България, със своите Patriot и S-300 P, могат да защитават своето въздушно пространство на практически всички височини, отбелязва „Балканска безбедносна мрежа“.

Гърция и Турция не влизат в сметката на изданието, за разлика от Унгария, но те също разполагат със свои ракетни комплекси, като Гърция има и руските S-300.

На военния полигон край Шабла учения правят не само българските, но и сръбските ПВО.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ