Учени от БАН прогнозират епидемията да продължи дълго

Ако новозаразените с Covid-19 станат над 300 на ден, зравната система ще се претовари, смята проф. Николай Витанов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 June 2020 13:04 >
Учени от БАН прогнозират епидемията да продължи дълго
Епидемията от Covid-19 ще продължи още дълго, далеч сме от какъвто и да е край, заяви по БНР епидемиологът акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него много малка част от населението е заразена, за да се постигне колективен имунитет, за което е нужно инфектирани с вируса да са 70-80% от популацията. Поради което епидемията остава, а това налага да се спазват мерките за социална дистанция, без обаче да се затварят градове и заведения. Още повече, че ефективна ваксина срещу коронавируса може да се очаква след 1 година, заяви акад. Петрунов. Успокоителното според него е, че ръстът на заразата у нас не е в цялата страна, а на клъстъри.

Математикът от БАН пък проф. Николай Витанов пък, който ръководи екипа за математическо моделиране разпространението на заразата пък заяви също по БНР, че прогнозата му за приключване на епидемията към средата на юни не се е сбъднала, защото е била под условието, че се спазват стриктно противоепидемичните мерки. Такъв е бил случаят допреди около 10 дни, когато е имало по десетина заразени на ден. От началото на месеца обаче те масово се нарушават и новите случаи скочиха с пъти. „Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част от кризата“, смята Витанов и прогнозира, че ако се стигне до 300 новозаразени на ден здравната ни система ще се претовари.

75 са новите случаи на зараза с Covid-19 при направени 1975 PCR теста, като едва 11 от тях са в столицата. Починали няма.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ