Държавата подкрепи увеличението на капитала на ПИБ

Така отпада и последната пречка за влизане в "чакалнята" на еврозоната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 June 2020 18:17 >
Държавата подкрепи увеличението на капитала на ПИБ
Източник: Първа инвестиционна банка
"Пътят на България към "чакалнята" на еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен - капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Това обяви в предаването "Лице в лице" министърът на икономиката Емил Караниколов, като потвърди, че държавата е участвала в процедурата по увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка.

На аукциона за неизползваните права днес бяха продадени всичките 110 млн. книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв., съобщи в. "Капитал". Те бяха прехвърлени в две сделки, като единият купувач е придобил 108 млн. права, съответстващи на 26,18% от капитала на банката. Вероятно толкова ще бъде и държавното участие в ПИБ, което ще бъде придобито чрез подопечната на Министерството на икономиката "Държавна консолидационна компания", предполагат експерти.

До петък ще има допълнителни данни по темата, обеща Караниколов.

Министърът на икономиката атакува президента Румен Радев, като заяви, че държавният глава получава нареждания отвън. "Той получава директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията и това повече пари да влизат в държавата. Не го разбирам, но все още подавам ръка на всички", посочи министърът на икономиката. Според Караниколов очакванията в доклада на Световната банка за спад на българската икономика с 6,2 едва ли ще се оправдаят, защото бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията.

Относно понижаването на ДДС за ресторанти, книги и детски стоки, Караников заяви, че очаква мярката да бъде полезна за браншовете, но едва ли ще се отрази на потребителите. Министърът на икономиката коментира и идеята за държавни бензиностанции. Той уточни, че само от изграждането на данъчни складове за горива, ще има нови участници в сектора.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ