Четирима лекари се борят с коронавируса в МБАЛ-Пазарджик

От началото на епидемията са преминали 45 болни и в момента в инфекциозното отделение се лекуват 9 пациенти

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 June 2020 15:02 >
Четирима лекари се борят с коронавируса в МБАЛ-Пазарджик
Болните от коноравирус в Пазарджик се лекуват в МБАЛ Пазарджик – най-голямото лечебно заведение в област Пазарджик. В един от павилионите му е разположено Инфекциозно отделение. В момента там напрежението е голямо.

Срещу вируса са „застанали“ 4-ма лекари, 6 медицински сестри, 7 санитари  и помощници-доброволци.

„Не сме избирали времето, в което живеем, но може да изберем начина  да го изживеем“. Това са приблизително думите на Джон Толкин, но в момента оценявам истинността  им, каза пред „Икономист“ д-р Мария Пишмишева,  началник на отделението. „Много усилия ни костваше  създаването на организация, която да е полезна и действаща. Започнахме  да работим по нов, съвсем различен начин, а и да живеем и общуваме по различен начин. Надявам се и вярвам, че ще се справим, допълни тя. През отделението от началото на епидемията са преминали 45 болни с корона-вирусна инфекция и в момента има 9. Приемат се само средно-тежки и тежки форми. В отделението се грижат и за амбулаторни пациенти, при които протичането  на заболяването е леко.

ЕКИПЪТ


Д-р Мария Пишмишева-Пелева - специалист по инфекциозни болести и доктор по медицина. Завършва медицина през 1989 г. Три години работи като участъков терапевт, а от 1992 г. и до момента е в инфекциозно отделение последователно като ординатор, старши ординатор, а от 2013 г. - началник на отделение. През 2019 г. защитава дисертация по темата Хепатит Е.


Д-р Милена Карамишева
, специалист по инфекциозни болести. Завършва медицина през 1998 г. Работи като педиатър до 2012 г. Оттогава и до момента е в инфекциозно отделение. От 2017 г. е старши ординатор.


Д-р Иван Иванов
, специализант, завършва медицина през 1996 г. Дълги години работи като началник на спешно отделение към болницата и от 2006 г. е ординатор в инфекциозно отделение. Тази година му предстои да придобие специалност по инфекциозни болести.


Д-р Станислав Коцев, специализант, завършва медицина през 2017 г., работи като доброволец в инфекциозна клиника на ВМА, а от април 2018 г. и до момента – в инфекциозно отделение на МБАЛ - Пазарджик.

Заедно с лекарите в борбата с КОВИД 19 са и медицинските сестри: ст. мед. сестра Станимира Стоянова, м. с. Величка Ночева, м. с. Марийка Енчева, м. с. Йорданка Гинина, м. с. Нели Благоева-Керенска, м. с. Цветана Божкова.

Както и санитарките Таня Димитрова, Стоянка Мирчева, Иванка Попчева, Боряна Баладжова, Мая Божкова, Елка Пенчева, Стоименка Джонева, и координаторът в отделението Катя Генчина.

Доброволци са д-р Донка Велкова – пенсионер, дългогодишен началник на инфекциозно отделение, Мартина Шопова – стажант-лекар, завършила Медицински университет Варна, две момчета от спортен круб „Кококан“ гр. Пазарджик, както и лекари от други отделения.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ