БАКБ първа започва отпускането на гарантирани кредити в подкрепа на малкия бизнес

Малки и средни предприятия ще могат да получат до 300 000 лв, а гаранцията ще покрива до 80 % от отпуснатите средства

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 May 2020 17:50 >
БАКБ първа започва отпускането на гарантирани кредити в подкрепа на малкия бизнес
Ръководствата на двете банки подписват споразумението.
Българо – американска кредитна банка (БАКБ) и Българската банка за развитие подписаха споразумение за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, които са пострадали заради епидемията от СOVID-19. Документи ще се приемат от 1 юни 2020 година в офисите на БАКБ.

Малки и средни предприятия ще могат да получат до 300 000 лв. кредит, а гаранцията ще покрива до 80 % от отпуснатите средства. Очаква се, че от мярката ще се възползват основно бизнесите, които са най-силно засегнати от кризата, т.е. търговия, услуги, включително транспорт, логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство. Предложението е валидно за всички сектори на икономиката.

Споразумението беше подписано от Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор и Лорета Григорова, изпълнителен директор на БАКБ, а от страна на ББР подписи положиха изпълнителните директори Панайот Филипов и Николай Димитров.

В Гарантирания портфейл могат да бъдат включвани както съществуващи кредити, така и нови за  финансиране за ликвидни нужди, а желаещите да се възползват от кредитиране трябва да отговарят на някои условия, като спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. сравнено спрямо същия период в 2019 г., прекратени доставки от внос, отменени договори за износ , общо намаление на броя на заетите лица или затворени производствени съоръжения, помещения и офиси.

Гратисният период за плащания по главница и лихва е до 36 месеца за портфейла за нови кредити, а лихвата се определя съгласно вътрешните правила на банката.

Крайният срок за кандидатстване за кредит по "Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация и епидемията от СOVID-19" е 23 декември 2020 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ