Автопроизводството във Великобритания спря, Рено съкращава 14 000 работни места

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 May 2020 11:00 >
Автопроизводството във Великобритания спря, Рено съкращава 14 000 работни места
Източник: Shutterstock
Производството на автомобили в Обединеното кралство се срина през април до най-ниското си ниво след Втората световна война, тъй като почти всички фабрики бяха затворени заради пандемията от коронавирус, съобщи в петък Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

През април автомобилното производство се сви с цели 99,7% спрямо година по-рано. Тъй като коронавирусната криза принуди заводите да затворят, през миналия месец едва 197 премиум, луксозни и спортни автомобили напуснаха вратите на фабриките.

От началото на 2020 година производството на автомобили в Обединеното кралство е спаднало с 27,6% спрямо първите четири месеца на предходната година, като в рамките на януари - април бяха произведени 121 811 по-малко автомобили, показват данните на SMMT.

Вместо да сглобяват автомобили, производителите пренасочиха усилията си да произвеждат лични предпазни средства, включително щитове за лице, шлемови визьори и защитни медицински мантии, които да бъдат използвани от медицинските специалисти.

Според последния анализ на SMMT, производството на автомобили може да падне под един милион бройки тази година. Това би било по-слабо ниво, отколкото по време на световната финансова и икономическа криза през 2009 г.

"Производителите започват да се измъкват от продължителното затваряне на предприятията в един много несигурен свят и увеличаването на производството ще бъде постепенен процес, така че трябва правителството да работи с нас, за да ускори възстановяването на този фундаментално силен сектор, да стимулира инвестициите и да защити работните места", заяви Майк Хоуз, изпълнителен директор на SMMT.

Междувременно френската компания "Рено" заяви, че ще съкрати над 14 000 работни места в рамките на три години като част от плановете си за намаляване на фиксираните разходи с над 2 милиарда евро. Производителяг на автомобили посочи, че около 4 600 от засегнатите от съкращения работни места ще бъдат във Франция и над 10 000 в световен мащаб.

Проектопланът на компанията, чиято приблизителна цена на изпълнение възлиза на 1,2 милиарда евро, ще доведе до намаляване на глобалния производствен капацитет до 3,3 милиона превозни средства до 2024 г. спрямо 4,0 милиона през 2019 година, както и спиране на планираните проекти за увеличаване на капацитета на автомобилните фабрики на "Рено" в Мароко и Румъния.

Целта на "Рено" е да спести разходи за около 650 милиона евро, за около 700 милиона евро от поддържащи функции и приблизително 800 милиона евро от инженерни разходи.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ