България може да получи 15 млрд. евро от нов план на ЕС при вноска 3,3 млрд.

"Следващо поколение ЕС" на ЕК предвижда 500 млрд. евро грантове и 250 млрд. заеми

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 May 2020 17:40 >
България може да получи 15 млрд. евро от нов план на ЕС при вноска 3,3 млрд.
България ще бъде втората най-облагодетелствана страна-членка на ЕС след Хърватия от новия план на Европейската комисия, наречен „Следващо поколение ЕС“, представен в Европарламента от председателката на комисията Урсула фон дер Лайен.

Планът е за 750 млрд. евро, като 500 млрд. от тях ще се дават като грантове, а 250 млрд. – като заеми.

"Парите ще се набират, като временно се повиши таванът на собствените ресурси, което ще позволи на Комисията да използва своя изключително силен кредитен рейтинг, за да заема средства на финансовите пазари. Това е неотложна и изключителна необходимост по време на неотложна и изключителна криза. "Следващо поколение Европейски съюз" ще инвестира в поправката на нашата социална машина, в защитата на Общия пазар и ще помогне за връщането на баланса в Европа", посочи фон дер Лайен пред европейските депутати.

Бърз прочит на схемата от старши икономиста на Институт «Отворено общество» Георги Ангелов показва, че «България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда. При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече».

Действително, според разчетите на «Следващо поколение ЕС» България може да получи 19,3% от БВП, равни на 15 млрд. евро, при вноска от 3,3 млрд. евро (виж стр. 52). Същата сума – 15 млрд. евро, може да получи и Хърватия, но те ще се равняват на 22,4% от БВП, а вноската ѝ ще е 2,9 млрд. За сравнение Румъния може да очаква 9,4% от БВП, равни на 33 млрд. евро при вноска 12 млрд. евро.

Отново най-големият нетен донор ще е Германия – тя ще внесе 182 млрд. евро, а ще получи 52 млрд., което се равнява на загуба от 3,9% от БВП.

"Не искам да видя Европа, затънала в дългове. Трябват ни свежи пари за нови, свежи идеи", заяви председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер, цитиран от БНР и поиска Съветът също да даде гаранции, че тези пари няма да се харчат без одобрението на Европейския парламент. Той се обърна към „пестеливата четворка“ – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания с три аргумента:

„На първо място, нашите фирми, а и вашите, няма да успеят, ако няма успешен Общ пазар. Така че е във ваш интерес да направите целия ЕС успешен. Вторият аргумент  - виждаме, че е в ход преразпределението на световната икономическа мощ.  Аз не искам да видя Китай като големия печеливш, а Европа - като големия губещ. Третият аргумент - през 2008 - 2010-та година вече се сблъскахме с явлението "изгубено поколение". Европа не може да понесе още едно такова поколение при тази криза“.

"Не сме тук, за да се пазарим, а за да построим бъдещето на Европа. Съветът се държи като че ли нищо не се е случило", каза от своя страна и председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

"Забележително е предложението на Урсула фон дер Лайен за набиране на пари на финансовите пазари", подчерта председателят на "Обновете Европа" Дачиан Чолош и добави: "Нека бъда ясен - това е пакет за всички страни-членки. И всички те се нуждаят от него, независимо колко са засегнати в здравеопазването или икономиката. Защото Общият пазар е заложен на карта. И ако той се провали, всички граждани и бизнеси в ЕС ще пострадат.

От "Идентичност и демокрация" критикуваха плана, който според тях, ще вкара Европа в дългова криза. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ