Президентът против "ДДС на парче" и "авантюрата" с държавните бензиностанции

Крайно време е да започне дебатът за прогресивно данъчно облагане, призова Румен Радев

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 May 2020 14:58 >
Президентът против "ДДС на парче" и "авантюрата" с държавните бензиностанции
Източник: БТА
Президентът Румен Радев посети Института по растителни и генетични ресурси "Константин Малков" в Садово и се запозна с процеса по съхраняване на семена и лабораториите на института.
Свалянето на ДДС за заведенията и за книгите е "работа на парче", а изглаждането на държавни бензиностанции - авантюра, заяви в Садово президентът Румен Радев, който бе там на посещение.

Според президента българската данъчна система е несправедлива и задълбочава бедността и неравенствата, обезкървява здравеопазването, образованието и другите публични разходи. "Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане на стартира. Да се набележат ясни мерки, но не на парче", призова държавният глава.

"Ако ще строим държавни бензиностанции по начина, по който се строят магистрали и се ремонтират стени на язовири, по-добре да не го правим", каза още Румен Радев. Според него създаването на Държавна петролна компания е признание за несправяне с картела при горивата, а също и че това е поредната далавера, която може да генерира пари за предизборни цели.

След ксрещата си с кмета на Садово Димитър Здравков президентът отново повдигна въпроса за финансовата децентрализация на общините и заяви, че е крайно време Съветът по децентрализация да заработи, да се актуализира стратегията за децентрализацията, да започнат да се въвеждат механизмите и мерките, произтичащи от европейските директиви в тази насоки, от Европейската харта по местното самоуправление.

"Зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, пчеларството трябва да се превърнат във водещи, структуроопределящи отрасли, наравно със зърнопроизводството и маслодайните култури. И трябва приоритетно да се подпомагат от държавата, да има ясни и справедливи критерии за разпределение на европейските и национални субсидии. Да направим така, че нашите фермери не да изнасят първичния продукт, а преработен продукт, пренадена стойност", каза още държавният глава.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ