Лекарите на първа линия

Инфекционисти с 35-годишен опит се борят с Covid-19 в „Софиямед“

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 27 May 2020 13:20 >
Лекарите на първа линия
"Софиямед", Блок-1.
Университеска болница за активно лечение „Софиямед“ е една от първите в страната частни болници, в които беше установен случай на заразен с коронавирус. Затова и организацията по създаването на специализиран сектор за лечение на пациенти с Covid-19 е реализирана максимално бързо, коментираха пред „Икономист“ от лечебното заведение.

Секторът за лечение на пациенти с Covid-19 на УМБАЛ „Софиямед“ се намира в отделна сграда – Блок-2 на УМБАЛ „Софиямед“, за да се предотврати сместването на пациентопотокът. В сградата се осъществява контролиран достъп и не се допускат пациенти за консултации. Цялата диагностична база е изнесена временно в Блок-1 на лечебното заведение. Реорганизирани са и отделенията, които са функционирали в Блок-2 и те временно са изнесли дейността по прием и лечение на пациенти в централния блок на лечебното заведение.

Организацията по сформиране на екипи, който работи в сектора за Covid-19 е предизвикателство за болничните мениджъри от цялата страна, както и от „Софиямед“. В екипа на сектора влизат двама инфекционисти с дългогодишен стаж от над 35 и 40 г., реаниматори, анестезиолози, интернисти-пулмолози, кардиолози и лекари от всички останали специалности, които със своите компетенции оказват своевременна помощ на настанените за лечение пациенти според конкретното състояние на всеки един от тях.


Ръководител на сектора е инфекционистът с над 35 годишен стаж д-р Ценка Георгиева. Тя уточнява, че изключително важна роля за успешното функциониране на сектора имат освен опитните лекари и реаниматори, но и медицинските сестри и персонал, които още в началото на организацията по създаването на сектора изявяват своето доброволно желание да работят в него.

В сектора са обособени два подсектора – за реанимация и за интензивно лечение на болни с коронавирусна инфекция, като във всеки сектор работят по няколко екипа на смени.

ЕКИПЪТ

Д-р Ценка Георгиева, специалист по инфекциозни болести и началник сектор „Covid-19”

Завършва медицина в МА София през 1982 г. Придобива специалност по инфекциозни заболявания. От 1982 до 1984 г. работи като епидемиолог в ХЕИ-Ловеч. Работи и в инфекциозното отделение на Окръжна болница- Ловеч. От 1986 г. до 2015 г. е лекар в инфекциозно отделение на УМБАЛ „Света Анна“ в София. От 2016 г. е част от екипа на Спешно отделение на УМБАЛ „Софиямед“, както и консултант по инфекциозни болести в лечебното заведение. Д-р Георгиева има над 35 г. практика като инфекционист, като през март 2020г. оглавява специализирания сектор за лечение на пациенти с COVID-19 в болницата.

Д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни и детски болести

Завършва медицина във МИ Пловдив. Има специалност и инфекциозни и детски болести. Започва своето професионално развитие като лекар по разпределние в болница в гр. Маджарово. Има над 40г. стаж като специалист по инфекциозни болести и по детски болести в лечебни заведения в София. Била е началник на отделение за лечение на детски инфекциозни болести в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” в София, дълги години е и част от екипа на Отделението по инфекциозни болести на УМБАЛ „Света Анна“. Има множество публикации, участия в конгреси и научни форуми в страната и чужбина. Сред най-известните ѝ научни публкации са тези за Хламидия трихоматис при бебета, както и за Болестта на Кавазаки. Има издадена монография със 120 случаи на пациенти с лаймска болест и описание на особеностите на болестта в страната. 

Д-р Борислав Лунд, пулмолог


Завършва Медицински университет София през 1993 г. От 1996 до 2002 г. специализира вътрешни болести в Окръжна болница, София, а от 2003 до 2005 г. специализира пневмология и фтизиатрия в Медицинска академия, София. Започва медицинската си кариера през 1991 г. в Медицинска академия. До 2000 г. работи като участъков терапевт към общинска болница Ихтиман. Между 2000 и 2005 г. е семеен лекар, а от 2006 работи като пулмолог. През 2010-2011 е пулмолог в МБАЛ Бобовдол, а от 2005 до 2011 г.  е участъков терапевт в Пневмо-фтизиатричен диспансер.Част е от екипа на университетски медицински комплекс „Софиямед“ от 7 години.

Д-р Валентин Кръстев, началник на Клиниката по кардиология


Завършва Висшия медицински институт в Плевен, със специалност  „медицина“ през 1988 г. През годините работи в различни медицински заведения (МБАЛ Горна Оряховица, СБАЛССЗ "Национална кардиологична болница", СБАЛССЗ "МедикаКор", МБАЛ "Христо Ботев", Враца) като лекар, клиничен кардиолог, интервенционален кардиолог; владее ехография на експертно ниво. От 2019 г. е началник  на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ "Софиямед".

Член на Bulgarian Society of Cardiology, Bulgarian Society of Interventional Cardiology, European Society of Cardiology, EAPCI, European Society of Cardiovascular Imaging, Acute CArdiovascular Care Association, CIRSE, SCAI, American College of Cardiology, American Heart Association, Society of Interventional Radiology, American Society of Echocardiography.

Илия Цеков, началник Лаборатория по вирусология


Д-р Илия Цеков е началник на Лабораторията по вирусология в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина през 2007 г. в Медицинския университет в София. От 2008 до 2011 г. е докторант в Националния център по заразни и паразитни болести в Лабораторията по молекулярна вирусология под ръководството на проф. Златко Кълвачев. През 2012 г. д-р Цеков придобива специалност по вирусология. Работи като лекар вирусолог във ВМА до края на 2014 г., а след това участва при създаването ѝ е назначен като специалист в Лаборатория по вирусология към университетски медицински комплекс „Софиямед“. Ръководи лабораторията от началото на 2017 г. Научен редактор е на списание Biotechnology & Biotechnological Equipment през 2009-2014 г. Има изразени интереси в областта на клиничната и експериментална вируслогия, онковирусологията и молекулярната диагностика. Занимава се и с провеждане на клинични проучвания.

Други лекари: д-р Наталия Маринова и д-р Делина Иванова – ревматолози; д-р Антония Донкова и д-р Силви Митова-Симинкович – гастроентеролози; д-р Кадир Джамфер – ендокринолог.

Специализанти: д-р Лилия Цветкашка, д-р Ралица Шибилова, д-р Глория Нейкова.

Медицински сестри: Елисавета Симеонова, Галина Костова, Кристиана Костова-Динева, Наталия Дончева, Любомира Бешкова, Галина Мирчева, Лилия Димитрова, Диана Насонова, Юлия Манолова.

И всички санитари и немедицински персонал.

Неизменна роля в организацията по създаване на сектора от лечебното заведение посочват и санитарния им инспектор Фани Цветкова, както и на главната му сестра Магдалена Серафимова.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ