Унижението на руската частна армия „Вагнер“ в Либия

Елитната военна група бе прогонена от Триполи, което подрива усилията на Путин да влезе в новата си роля на силна фигура в Близкия Изток

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 May 2020 11:12 >
Унижението на руската частна армия „Вагнер“ в Либия
Източник: Aljazeera/Anadolu
Сред отстъплението, жителите на столицата разглеждат на площад „Мъченици“ в Триполи, изоставени руски ПВО, използвани от милициите на Хафтар.
Руската елитна частна армия „Вагнер“ бе принудена да се оттегли унизително от Либия, което на практика означава победа за конкурентната операция на Турция в африканската дъргава, пише The Times. На видео е заснето оттеглянето на стотици наемници на юг от Триполи, в посока град Бани Уалид, след като техните местни съюзници обявиха отстъпление от редица фронтове. Има съобщения, че са напреднали към тилова база, като са носели със себе си артилерия и други тежки оръжия.

Групата, собственост на близкия до президента Владимир Путин Евгений Пригожин, изигра ключова роля в сирийската гражданска война и след това беше изпратена да подкрепи бунтовническата Либийска национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, който е подкрепян от Русия бивш офицер от армията на режима на Муамар Кадафи. През декември Турция се притече на помощ на признатото от ООН правителство на националното споразумение с военни дронове и собствени наемници - сирийски бунтовници, ветерани от сирийската гражданска война.

Напускайки някои от последните си крепости в южната част на Триполи през уикенда, военните от „Вагнер“ се оттеглиха през пустинята и към момента не е ясно каква роля ще играят в бъдеще в боевете. Както бе посочено в доклад на ООН от миналата седмица, ЛНА се опита да договори втора група наемници, ръководена от южноафрикански бизнесмен, но тя също напуснала Триполи, след като не се е разбрала с Хафтар, се казва в статията.

Путин се опита да организира мирни преговори в Москва през януари, което трябваше да е символо на новата му роля на влиятелна фигура в Близкия изток, но фелдмаршал Хафтар ги напусна. Оттогава има съобщения, че Путин пробва да го замести с потенциални конкуренти, включително Сайф Ал Ислям, син на бившия диктатор Кадафи. Миналата седмица Русия поднови призивите за прекратяване на огъня, припомня The Times.

Пристигането на силите на групата „Вагнер“ помогна на ЛНА да навлезе в Триполи през април миналата година и известно време изглеждаше, че това е успешен ход. Но нов и сравнително статичен фронт се формира в южните предградия на столицата до турската намеса в края на декември.

Местни медии съобщиха, че оттеглянето от Триполи е обвханало 1500 бойци от „Вагнер“. Говорителят на армията на международно признатото правителство Мохамед Хануну заяви, че са изоставени три военни лагера в южната част на Триполи и в предградието Салахедин. Съобщава се, че официалното правителство подготвя офанзива срещу Тархуна - последната крепост на ЛНА в западната част на Либия, след като миналата седмица падна военната база Ал Ватия, западно от Триполи. По време на тази атака турските дронове унищожиха най-малко седем руски зенитни батерии "Панцер", което доведе до смут в Москва, защото Русия активно рекламира и продава тази противовъздушна система по света, се казва в статията на The Times.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ