България губи при европейски антикризисен фонд

Правителството още не е обявило позицията на България по въпроса

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 May 2020 22:40 >
България губи при европейски антикризисен фонд
България и другите държави членки на Европейския съюз от Източна Европа нямат интерес да се включват в европейския фонд за икономическо възстановяване, който предложиха Франция и Германия. Това сочат резултатите от симулационен модел на Центърът за европейски икономически проучвания ZEW. Причината е, че при установените в момента формули за набиране на средства в рамките на Европейския съюз, бедните страни от Източна Европа ще се окажат сред нетните донори и ще допринасят повече за фонда, отколкото ще получат.

Икономистите приемат, че средствата ще се набират по същия начин (със същия ключ), по който се формира и европейският бюджет. Това означава всяка страна да допринася с вноска, която се формира като отношение на нейния брутен национален продукт спрямо общия европейски брутен национален продукт. Другото допускане е, че фондът ще е в размер на 1.5 трилиона евро – сума, която се спряга и в момента.

За харченето на набраните средства се предвиждат три начина. Първият е средствата да се похарчат така, че да компенсират загубеното производство за 2020 година, според априлската прогноза на Международния валутен фонд. Второто допускане е средствата да се насочат по хуманитарен принцип – държавите да получават според броя на жертвите на коронавирус на тяхна територия. Третото допускане е хибридно и приема, че във формулата за получаване на средства загубената икономическа активност ще има тежест от две трети при разходване на средствата, а броят на жертвите на коронавируса ще е с тегло една трета.

Съгласно тези три варианта, на икономистите изчисляват България да получи съответно 3.6 млрд. евро, 0.9 млрд. евро и 2.7 млрд. евро. И при трите варианта обаче за България се прогнозира да плати вноска от 6.6 млрд. евро. Казано най-просто, вноската на страната ни се оценява на около 10% от брутния вътрешен продукт за миналата година докато в най-добрия случай, ще получим помощ в размер около 7% от БВП.

Сред най-големите получатели на помощ, и като абсолютна сума, и като процент са Швеция, Холандия, Италия и Гърция. Самият доклад сочи, че „някои от най-бедните държави членки, ще се окажат нетни платци. Това би се получило при относително лека рецесия и относително ограничен брой жертви на коронавируса в тези страни. Обратно, някои от по-богатите страни са сред най-големите получатели. Не всички държави с висока задлъжнялост ще се възползват. Франция и Португалия също ще са сред нетните платци“, сочи докладът.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ