50 години от разпадането на „Бийтълс“

Всичко започва още когато спират да свирят на живо

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 May 2020 13:30 >
50 години от разпадането  на „Бийтълс“
На 10 април 1970 г. „Дейли Мирър“ излиза със заглавие на първа страница „Пол напуска „Бийтълс“. Месец след това излиза последният, може би най-успешен албум на групата – Let it Be. А официалният разпад е 31 декември 1970 г. Още 5 г. се точат съдебни дела. 

Всъщност Пол Маккартни си прави автоинтервю, което праща по вестниците, припомня събитията отпреди половин век „Шпигел“. „Разривът с „Бийтълс“ временен ли е, или окончателен, от личностни, или от музикални разногласия е предизвикан?“ – пита се Пол. Отговорът е изчерпателен: „От личностни, делови и музикални разногласия, но преди всичко искам да прекарвам повече време със семейството си. Дали е временен този разрив, или окончателен? Изобщо не знам“. 

Всъщност към онзи момент групата е практически мъртва вече от две години. Още в края на септември 1968 г., при записването на White Album Ринго Стар си взема шапката и заминава в Сардиния. На барабаниста му е писнало да виси с часове в студиото, докато другите натаманяват хармонията и аранжировката. Все пак успяват да го уговорят да се върне. 

Соло китаристът Джордж Харисън пък, който винаги е бил в сянката на Ленън и Маккартни, напуска групата по време на снимки на филма и записа на албума Let it Be, но след 12 дни и той се връща. 

На 20 септември 1969 г. четиримата бийтълси се срещат в лондонското студио Apple, за да подпишат нов договор със звукозаписната компания Capitol. Както по-късно Пол Маккартни разказва на своя биограф Бари Майлс, обсъждали са струва ли си да работят по-нататък. „Длъжни сме отново да се върнем към музикалната си идентичност“, аргументира се Пол. Което ще рече отново да правят концерти в неголеми клубове. На което Джон отвръща: „Мисля, че си превъртял“. И след това Ленън казва, че е искал да направи същото след подписването на договора, „но след като ме питате, казвам ви – излизам от групата“. „Онемяхме – спомня си по-късно Маккартни. – Съдбата ни беше решена и ченетата ни увиснаха. Всички освен Джон пребледняха, а той малко почервеня и каза: Това е много забавно. Напомня ми момента, когато казах на Синтия, че ѝ искам развод“.

„Бийтълс“ без Джон Ленън е немислим. Той е мозъкът на групата, а в същото време постоянно води конкурентна борба с Маккартни и възприема групата като брак, в който се задушава. По-късно казва: „Отдавна мислех за раздяла, но дълго не ми достигаше смелост“.

На практика разпадът започва, когато спират да свирят на живо. Последният пълноценен концерт на бийтълсите е в Candlestick Park, Сан Франциско, на 29 август 1966 г. Докато са на турнета, те пътуват и живеят заедно като в комуна, измислят нови песни, чувстват се като семейство. Но след като си купуват къщи и имения край Лондон, започват да се виждат значително по-рядко и главно в студио. 

Любовните връзки също разкъсват групата. Пол Маккартни се жени за приятелката си, нюйоркската фотографка Линда Истман. Джон Ленън се развежда със Синтия, за която е женен от 1962 г., когато тя забременява, и се влюбва в японската художничка Йоко Оно. Влиза в средите на авангардистите, става и политически активист, двамата се борят с тежка хероинова зависимост. Преди това цялата група е минала през всички бързо набиращи популярност субстанции през 60-те – марихуана, амфетамини, ЛСД. „Бийтълс“ отдавна не са симпатичните, чистички момченца, контрастиращи на „Ролинг Стоунс“. 

Бари Майлс след години пише с тъга: „Беше печално да гледаш как Ленън и Маккартни в края на съвместната си работа се превърнаха в обикновени, посредствени, ругаещи се един друг екскомпаньони“.

Краят на „Бийтълс“ е дълъг и горчив. Започват да се съдят и процесите продължават по-дълго, отколкото музикантите извършват революция в попмузиката, завършва „Шпигел“. Което, разбира се, не накърнява гениалността на тяхната музика, която се слуша и днес.

Текстът е публикуван в брой 15/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Свързани публикации:
Безработните отново на работа
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ