Сеул – назад и напред във времето

Южнокорейската столица грабва посетителите с уникално съчетание от модерност и традиции

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 May 2020 09:50 >
Сеул – назад и напред във времето
Eдва ли скоро ще предприемем туристическо пътуване до далечна азиатска дестинация, но ако си представим, че няма коронавирус и трябва да изберем такава, то Сеул трябва да бъде в челото на списъка. Сгушена в подножието на планина, по местоположение столицата на Южна Корея много прилича на София. И по размер азиатският град не е много по-голям, но заради гъстотата на заселване и голямата средна височина на жилищните блокове не е учудващо, че Сеул е мегаполис, в който живеят десетина милиона души. 

Ако трябва да изберем една забележителност, която да е визитната картичка на столицата на Южна Корея, ще посочим кулата Намсан. Тя се намира в едноименния парк и освен за туристите е привлекателно място за романтично настроените корейци – в подножието на кулата ще видите безброй любовни послания и заключени катинарчета на влюбени местни двойки. Самата кула е с височина от 236 м, но тъй като е разположена на планината Намсан, то горната й част се намира на надморска височина 480 м. Там се разкрива невероятна 360-градусова панорамна гледка към Сеул. Иначе в самата столица се намира най-високата кула в Азия – 120-етажната Lotte, която се издига на 478 м. 

Класическият турист ще посети задължително дворцовия комплекс, в който се намират пет двореца на три династии, управлявали Корея през вековете. Истината е, че това са възстановки, тъй като при японската инвазия кралските сгради са били унищожени, но това не променя факта, че гледката е поразителна, защото някак си е запазена атмосферата на онова време, въпреки че комплексът се намира в сърцето на обградения с модерни и високи сгради мегаполис. Най-внушителен е дворецът на създателя на династията Чосон (1392 – 1 910) и неин първи крал Таеджо. 

През града минава реката Хан, което означава наличието на много мостове, но най-атрактивният е Банпо. Той е с дължина 570 метра и е двуетажен. Това, което го прави забележителност, е  шоуто от фонтани, музика и светлини. 

Сеул успява по някакъв уникален начин да смеси древните традиции с модерността. Всичко е подчинено на технологиите, а градът е пълен с огромни молове и търговски зони. Няма как да не забележите манията на корейците по външния вид. Козметичната индустрия в страната (K-Beauty) е издигната в култ, защото местните вярват, че ако изглеждат добре, ще бъдат по-добре приети в обществото. Затова и Южна Корея е страната с най-много пластични операции на глава от населението в света. Мьонгдонг е един от най-популярните райони за пазаруване на корейска козметика и продукти за кожата. Той е посещаван от над 1 милион купувачи дневно, което му спечелва славата на меката на K-Beauty.

Ако небостъргачите и модерните сгради ви доскучаят, можете да отскочите до квартала „Букчон“, в който има само къщи, строени по правилата на древната корейска архитектура. С малки и тихи улички, в пълен контраст с врящия център на града. Това е причината напливът за туристи там да е голям, въпреки че е нормален жилищен район. 

Когато посещавате Южна Корея, трябва да сте подготвени и за кулинарната страна на пътуването. Може да ви се струва, че основните азиатски кухни си приличат, но това съвсем не е така. Въпреки че продуктите са едни и същи, между китайската, японската и корейската традиция има огромни разлики. Корея е най-известна със своята туршия кимчи. На нея е посветен и цял музей в Сеул, а почти на никоя маса не се сяда без наличието й. Корейската кухня е доминирана от супички, които се сервират в малки количества, а на едно хранене може да се предложат няколко. Друго традиционно ястие е бибимбап – смес от ориз,  зеленчуци и месо, която се поръсва със сусамово олио и лют сос гочуханг.

Авантюристично настроените също могат да изпитат тръпка, ако се запишат за екскурзия до намиращата се на 54 км от Сеул демилитаризирана зона, която разделя Северна и Южна Корея от 1953 г.  Тя е сигурно най-охраняваната граница в света, но  посетители се допускат до парка Имджингак, разположен на 7 км от демаркационната линия. Можете да влезете в един от 4-те тунела, прокопани от избягали севернокорейци, който днес е туристическа атракция. Обсерваторията Дора позволява с далекогледи да наблюдавате отсрещното гранично селище в Северна Корея – Киджонг донг.

Текстът е публикуван в брой 15/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ