На море в Европа – с тестове и сертификати

Какви изисквания към чуждестранните туристи заради пандемията въвеждат основните дестинации

Драгомир Николов
 На море в Европа – с тестове и сертификати
Санторини, Гърция.
Тестове на всеки турист в „ничията земя“ на границата, от които зависи дали ще премине, или ще бъде върнат; „здравни паспорти“ и Covid-хотели; отделни плажни зони за най-възрастните и за семействата с деца. Това са само част от мерките, които най-големите туристически дестинации в Европа вече обявяват за летния сезон под знака на пандемията от коронавируса. Мерки, които се опитват да спасят поне част от приходите от туризъм, прогнозите за които са за спад от 70%, и в същото време да гарантират степен на безопасност за местното население, както и за туристите.


Ол инклузив в Турция, но след тест

Морето на Турция ще е достъпно за чужденци само след тест за коронавирус и съответно отрицателен резултат. Тестването на туристите ще започне от юни, в създадени за целта центрове за коронавирус тестове, информира министърът на туризма и културата на южната ни съседка Мехмед Нури Ерсой. Първоначално тези центрове ще бъдат ситуирани на летището в Анталия и на границите с България и Гърция, уточнява Ерсой в интервю за в. „Хюриет“.

Тестовете ще отнемат 2 до 3 минути на турист. Те ще се провеждат преди паспортния контрол, тоест преди влизането на турска територия, въпреки че няма да са от мигновените кръвни тестове, а резултатите от тях ще са готови до 5-6 часа. Заради това пристигащите са длъжни да посочват адреса, на който ще се намират, за да бъдат открити при нужда. 

Анкара внедрява и 4-стълбова програма за сертификати, доказващи, че туроператорите са осигурили условия за безопасна почивка. Тя включва изисквания към безопасността на туристите по време на транспортирането им, към безопасността на работещите в туризма, мерки за превенция и безопасност в хотелите, както и по отношение на превозните средства за екскурзии или други морски забавления. 

За да започне работа от 1 юни, туристическата индустрия трябва да получи сертификат. Сертифицирането на хотелите, ресторантите и транспортните фирми ще бъде оценявано от международна институция, специализирана в тази дейност, за да се гарантира „високото ниво на здравни и хигиенни изисквания, които се изпълняват“, по думите на турския министър на туризма.

Според изискванията за получаването на сертификат работещите в туристическата индустрия трябва да са преминали обучение, гарантиращо спазването на хигиена и използването на предпазни средства. Тяхното здраве регулярно ще бъде проверявано с термични камери и термометри. Хотелите и ресторантите задължително трябва да изпълняват мерки за социална дистанция. Масите и шезлонгите ще бъдат поне на 1,5 м отстояние. От самолетите, автобусите и лодките ще се изисква често стерилизиране на превозните средства. 

Хотел с басейн в Анталия.

Масово разпространената в Турция система на изхранване в хотелите „ол инклузив“ не се отменя. Туристите обаче няма сами да си пълнят чиниите от шведската маса, а ще поръчват исканото от тях на персонала в хотела и той ще ги сервира. 


Covid-хотели в Гърция 

Във всеки курорт в Гърция ще се обособи хотел, в който ще се настаняват туристите с регистрирано заболяване от коронавирус, за да не се затварят други от хотелите под карантина и бизнесът да трупа нови загуби. Подробният план с всички мерки за лято 2020 ще бъдат представени до края на тази седмица, обяви туристическият министър Харис Теохарис. Стартът на сезона се предвижда за 1 юли.

Гърция няма да тества туристите за вируса още на летищата, но ще изисква от всички летовници, независимо дали пристигат със самолет, с ферибот, или с автомобил, официален здравен документ от съответната държава, че са се тествали преди не повече от 72 часа и имат отрицателен резултат. На летищата и границите ще се мери и температурата на пасажерите. Тази мярка ще позволява и в чартърите да се пътува, без да се разреждат седалките, което ще намали загубите за авиокомпаниите. 

Слоганът на гръцкото правителство за лято 2020 е: „Ние сме безопасна страна и ще приемем само гости, които със сигурност не са болни!“. От хотелиерите се изисква да имат медицинско лице, което на място да диагностицира с тестове за Covid-19. Обслужващият персонал в хотелите трябва да е настанен в единични стаи и всеки ден да му се мери температурата. 

Ол инклузивът, който не е разпространен толкова в гръцките курорти, това лято директно е забранен. Храната ще се сервира по стаите след избор в онлайн каталог. 

Здравните власти препоръчват 3 метра дистанция между шезлонгите, като принадлежностите задължително ще се дезинфекцират след употреба и ще трябва да минат поне 20 минути, преди да се ползват от други туристи. 

Подкрепата на гръцката държава за туристическия бранш ще има и данъчно измерение – очаква се ДДС за кафенета, барове и ресторанти да бъде намален от 24 на 13%. Малките кафенета в южната ни съседка вече отвориха на 11 май, а големите кафенета, таверни и ресторанти ще го направят от 1 юни.


3,5 м социална дистанция в морето

Подобно на Гърция, и Хърватия залага в рекламната си кампания на слогана, че е страна, „свободна от коронавирус“, и ще изисква документ за отрицателен тест за Covid-19 от чуждестранните туристи, за да ги допусне. Хърватското министерство на туризма обещава драконовски проверки за спазването на дистанция и на съответната хигиена в хотелите.

Най-ранно откриване на лято 2020 край морския бряг от съседните държави засега се очертава да направи Албания, която в последните 2 – 3 години се оказа нов хит за пътувания на българите. Очакванията са там това да стане през последния уикенд на май. 

На плажовете чадърите ще са на разстояние 3,5 м един от друг, твърди Корнелия Феризай, директор на Националната агенция по туризъм. От думите й излиза, че дори и във водата плажуващите няма да бъдат допускани на разстояние по-малко от 3,5 м от хора, с които не са от едно семейство, като това ще е отговорност на собствениците на хотелите.


Египет – забранена дестинация за по-възрастни туристи

По-възрастните хора, които са най-податливи на коронавируса, няма да бъдат допускани до египетските курорти това лято. Здравните власти в Египет съобщиха, че чуждите туристи, поне в началото на сезона, трябва да са на възраст до 48 години и да имат и „здравен паспорт“. 

От 1 юни на хотелите се позволява да работят с максимум 50% заетост, като ще трябва да спазват и 7 златни принципа на безопасност. Това са проверка на температурата и здравето на гостите, контрол върху работата на пералните помещения, контрол за храната и напитките, на басейните, плажовете и фитнес залите, на хотелските стаи, поставяне на информационни табели, организирането на безопасна работна среда. 

Към момента експертните оценки са, че туристическият сектор в страната губи по 1 млрд. долара на месец заради пандемия. Туризмът осигурява между 12% и 15% от БВП на страната.


Отстъпки и специални плажни зони в Италия и Испания

Италия и Испания, които са сред водещите туристически дестинации на европейския континент, готвят щедри отстъпки, но и специални зони на плажа в битката срещу вируса. По данни на Световния съвет за туризъм секторът е генерирал съответно 14,3% и 13% от испанския и италианския БВП през 2019 г. 

Засега най-щедро към потенциалните туристи е местното правителство на остров Сицилия. То взе решение да плаща половината самолетен билет на всеки турист, както и eдна на всеки 3 хотелски нощувки и всички билети за посещение на музеи, исторически и археологически забележителности. 

За прилагането на тези стимули е гласуван бюджет 50 млн. евро, съобщава The Times. Туристическата индустрия на острова вече загуби 1,2 млрд. евро заради пандемията само през март и април. 

В много региони в страната планират различни мерки за гарантиране на дистанция на плажовете, но най-впечатляваща е идеята на компанията Nuova Neon Group, ситуирана в Северна Италия, в близост до Модена. В разгара на пандемията в Италия компанията активно се включи в изработването на плексигласови прозрачни прегради за банки и аптеки. Сега тя предлага плексигласови кутии и за италианските плажове. Прозрачните прегради ще са високи 2 метра и широки по 4,5 м, но не е ясно дали няма да генерират допълнително висока температура.


Редица курорти в Испания се готвят да разделят плажовете си на зони. В една от тях ще бъдат настанявани само най-възрастните хора, друга ще е за семейства с деца, а трета – за възрастни без деца и групи приятели. Така местните общини смятат, че ще опазят от риск от зараза на плажа най-уязвимите групи. 

Концесионерите на плажовете ще са длъжни да дезинфекцират водните колела, каяци и др. съоръжения за забавление след всеки турист, който ги използва. Това ще важи в още по-голяма степен за местата за детски игри и забавления. Велосипедите под наем също ще се дезинфекцират след всяка употреба. Душовете по плажовете ще бъдат отворени само ако няма риск от заразяване. 

Освен разширени екипи на здравните власти, които да следят за дистанцията на плажа, испанските власти ще използват и дронове в контрола.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ