На лов за туристи

България привлича със субсидирани чартъри чужди и с държавни ваучери наши туристи, но бизнесът вижда сериозни спънки в някои от ограниченията

Драгомир Николов
На лов за туристи
България спасява летния туристически сезон със субсидирани чартъри за чужди туристи, отваряне на границите със съседни страни и държавни ваучери за почивка на хората, борили се на първа линия с епидемията от Covid-19. Браншът обаче е недоволен по голяма част от мерките, чиито детайли още се уточняват. 


35 евро на седалка в чартър

След над 5 години настояване на българския туристически бранш най-накрая под напора на коронавируса България обяви подкрепа за субсидиране на чартъри. Всяка седалка, заета от чужд турист в самолетите, ще се дотира по 35 евро. Помощта ще се ползва от туроператорите през следващите 2 г. и ще се предоставя само за полети над 100 души. Тя бе окончателно приета в поправките на Закона за здравето. 

„Това е най-сериозният инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави”, мотивира се депутатът от ДПС Йордан Цонев, който редактира предложението на ВМРО за 6000 евро субсидия за полет, на 35 евро на седалка и така то бе окончателно прието. По думите му с „един куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за туризма, и за 5-те български чартърни превозвача. Освен това с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорският сектор“. От ведомството на Николина Ангелкова уточниха, че „нормата ги задължава да изготвят наредба, която да регламентира тази подкрепа за българския туризъм“.  

Браншът не бърза да се радва на новината, защото знае, че по принцип дяволът винаги е в детайлите. Калин Сутев, представител за българския пазар на немския туроператор Der Touristik, посочи пред „Икономист“, че ще коментира мярката, след като ведомството на Ангелкова съгласува механизма за прилагането ѝ и станат ясни критериите за изпълнението ѝ. Галин Георгиев от „Солвекс“ каза, че е трудно да се предвиди кога ще стартират организираните пътувания на руски туристи към българското море. Само преди дни здравният министър Кирил Ананиев прогнозира, че рестрикциите за страни извън ЕС ще останат и след 13 юли. Затова и към момента няма яснота дали мярката ще може да се приложи и за този ключов пазар.

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, определи това подпомагане като много навременно и бе категоричен, че то ще даде конкретни резултати в трудната ситуация. Драганов подчерта, че дори и без коронавирус страната ни е могла да прилага такава подкрепа и тя нямаше да бъде наказана от ЕС за непозволена държавна  помощ, защото плажовете в България са публична държавна собственост, археологическите находки също, и държавата като стопанин може да прилага маркетингови стратегии за популяризирането им. Експертът посочи, че тази мярка може да се приложи само след отпадането на режима от 14-дневни карантини, който в момента се прилага за всички чужденци, идващи в страната ни. 

Добрата новина е, че оптимизмът му се споделя от Националния оперативен щаб. От юни се очаква да отпадне карантината от 14 дни, която се налага на влизащи в страната, прогнозира преди дни пред Би Ти Ви Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той уточни, че след насоките на Европейската комисия по въпроса в момента се водят разговори между съседни страни и той очаква отпадането после да се пренесе в рамките на целия ЕС. Във вторник премиерът Бойко Борисов започна видеоразговори за отваряне на границите ни с Гърция, Румъния и Сърбия. Гостите от Румъния обикновено отсядат у нас по Северното Черноморие на дълъг уикенд.

На 13 май Европейската комисия излезе с препоръки, според които пътуващите в ЕС не трябва да бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват, и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу Covid-19 и имат сходна епидемиологична обстановка. Преди това туристическият министър Николина Ангелкова даде противоречиви послания, които разгневиха гражданите във Фейсбук. От думите на Ангелкова се разбра, че за чужди туристи, влизащи у нас, ще се иска само декларация, в която те субективно заявяват, че са здрави, а българите бяха предупредени, че ако отидат на море в Гърция, след завръщането ги чака 15 дни карантина. Постепенно Ангелкова се коригира.


Ваучери само за държавни бази

Финалният вариант на схемата за ваучерите, които ще са само за хората на първа линия в борбата с Covid-19, разгневи бранша. Причината е, че тя ще се реализира само в държавни бази за летен отдих и санаториуми. „Предложението е абсурдно. Хотелиерите настояват за тези ваучери от месеци насам. Прилагането им е идея на бизнеса и сега изведнъж те ще се реализират само за държавни станции. Необяснимо е, нали бизнесът плаща данъци в държавата. Как без такъв стимул за повече туристи ще се пълни хазната?“, възмути се пред „Икономист“ Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър. 

Ваучерите за почивка ще са с номинална стойност 210 лв. Това стана ясно от проект за изменение на Закона за ДДС, внесен от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Те ще са за лекари, медицински специалисти в лечебните заведения (независимо от собствеността им), служители на районните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Националния център по заразни и паразитни болести, МВР, Министерството на отбраната, Националното тол управление и др. Обектите, в които ще могат да се ползват ваучерите за настаняване, са дружествата, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата и почивните бази на министерствата и ведомствата, по списък, приет от Министерския съвет.

Ваучерите ще могат да се ползват до 30 ноември, а обектите, които са ги приели, ще могат да ги осребрят с иск, подаден до 10-о число на следващия месец, след който е използван ваучерът. 

Друг стимул за български туристи ще е 50% по-евтини чадъри и шезлонги, като концесионерите на плажовете ще бъдат компенсирани с по-ниски концесионни такси. За момента 15 плажа на нашето море са обявили безплатни чадъри и шезлонги.


Интерес към малките курорти

Наблюденията от първите морски уикенди и набиращите скорост записвания за море у нас засега затвърждават тенденцията най-нетърпеливите летовници да предпочитат малките курорти. „Все по-осезаемо се наблюдават записвания в посока къмпинги, каравани, места, където българинът може да се почувства добре, в близост до природата и най-вече там, където не очаква да има струпване на големи групи хора в условията на коронавирус”, потвърди пред „Икономист“ Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър. Тя обаче посочи, че на плажа вече са и почитателите на дивото къмпингуване, които са проснали „гащите си“ край залива Вромос, намиращ се между военноморска база Атия и гр. Черноморец. „Подобни гледки разрушават имиджа на туризма ни, нанасят щети на околната среда, да не говорим, че от всичко това губи легалният бизнес”, смята Колчева. 

Големите курорти обаче също ясно са регистрирали тенденцията за фаворизиране на по-малките курорти и вече предлагат „ответен удар“ на конкуренцията със завишени мерки за санитарна сигурност. От Албена  посочиха, че ще осигурят по 25 квадратни метра за чадър с два шезлонга (виж снимките – б.а.). Осигурен е и 4-метров коридор, по който плажуващите да стигнат до морето или да си вземат нещо разхладително, като при разминаване се осигурява 1,5 метра дистанция. В същото време официалните изисквания са за 20 кв. м площ на плажа за чадър с 2 шезлонга.

От Слънчев бряг пък са категорични, че българските туристи не могат да спасят сезона, и чакат чуждите гости. „Не пуснат ли самолетите, няма как да има сезон. Пуснат ли ги, дори може да спечелим. Най-голямата ни конкуренция са Турция, Египет, Тунис. Като не може да се ходи там, само руснаците ще ги посетят. А тук ще дойде цяла Европа“, каза хотелиерът Венелин Ташев. И прикани българските власти за бързо отпадане на карантините за Великобритания, Германия и страните от Централна Европа. 

„Нашите очаквания са програмата за България да се възобнови най-късно от средата на юли“, прогнозира Калин Сутев, представител на немския туроператор Der Touristik. Превозвачът, с който работи туроператорът, вече имал готовност за полетите. „Лошият сценарий би бил, ако тази дата не е средата на юли, а средата на август, защото тогава икономически няма да е изгодно на българските хотелиери да отворят за сезон, който ще продължи само месец и половина-два“, смята Сутев. В същото време във вторник английският вестник Daily Star препоръча на англичаните Слънчев бряг. Според него след премахването на ограниченията българската дестинация може да измести курорти като Ибиза, Магалуф и Марбела. И

ИЗИСКВАНЕ. За да влизат чужди туристи в България, трябва само да подпишат декларация, че са здрави, стана ясно от думите на Николина Ангелкова.Само със сервиране


Изхранването в курортите това лято няма да е със самообслужване на блок маса, а чрез сервиране, и то само в откритите части на ресторантите. Масите ще са за до 4 души и на разстояние поне 1,5 м една от друга. „Недопустимо е изхранването на туристите да се случва само в открити помещения. На среща с министър Ангелкова директно попитах какво ще правят хотелите със стаи за 1000 туристи, чиито тераси позволяват изхранване на не повече от 200 души. Отговорът бе – ами няма да предлагат изхранване, след като нямат капацитет за всички гости”, възмути се Диана Колчева. Тя недоумява защо, след като са отворени фитнеси и молове, не може да се хранят туристи на закрито с нужните отстояния. Колчева посочва, че част от гостите имат резервации още от м.г., като в договорите е включена и закуска, която в момента няма да може да се предложи и хотелиерите ще търпят неустойки.

Закуски, напитки и др. храни ще се подават само зад прозрачна преграда от служители с маски и ръкавици. 


Няма да се поставят цели хотели под карантина


Няма да се поставят под карантина цели хотели при заразен с коронавирус, а той трябва да бъде изолиран в предварително подготвена стая. До идването на здравните власти хотелът трябва да излъчи само един служител, напълно екипиран със защитно облекло, който да се грижи за госта. След напускането на заразения трябва да се направи цялостна дезинфекция на местата, в които е отсядал.   

Хотелиерите трябва да поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения. На рецепцията ще е забранено да се регистрират две лица едновременно, освен ако не са от едно семейство. Хотелите трябва да поддържат и наличност от предпазни маски с минимум 10% над броя потенциални туристи и служители, както и термометри. 

Разрешено е ползването на басейни в хотелите, но засега сауните и парните бани остават затворени.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ