Брюксел дипломатично съобщи, че продължава мониторинга над България

Комисията няма намерение да прекратява наблюдението на съдебната реформа и борбата с корупцията в страната, въпреки обещанията на Юнкер

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 May 2020 08:38 >
Брюксел дипломатично съобщи, че продължава мониторинга над България
Източник: Shutterstock
Пролетния пакет за Европейският семестър бе представен от заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отбеляза, че България единствена спазва правилото за бюджетния дефицит.
В рамките на пролетния пакет за Европейския семестър, съдържащ основно препоръки за координирани ответни действия по отношение на пандемията от коронавирус, ЕК съобщи, че мониторингът по механизма за сътрудничество и проверка над България ще продължи. Това не е сред официалните препоръки към България, но от текста става ясно, че тези въпроси са „важни са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната".

Точният текст на документа гласи: "Комисията следи напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В последния доклад по МСП от октомври 2019 г. се отбелязва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. България проведе мащабна реформа на своята правна уредба за борба с корупцията. За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България."

Предишният президент на ЕК Жан-Клод Юнкер в края на мандата си обеща наблюдението да отпадне, а правосъдния министър Данаил Кирилов заяви, че ако това не стане ще подаде оставка.

Сред останалите проблеми, които Брюксел идентифицира са: нуждата от укрепване на цялостната устойчивост, капацитет и достъпност на здравната системал; недостатъци, изискващи спешни мерки, за да се предотвратят изпирането на пари и финансирането на тероризма; прилагането на закони за борбата с прането на пари тепърва предстои; все още не са оценени по подходящ начин рисковете, свързани със схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и с виртуалните активи; не са разработени и изпълнени действия за ефективно прилагане на рамката за борба с изпирането на пари от страна на задължените субекти; ефективността на изпълнението и прилагането на рамката за борба с изпирането на пари е ограничена, а използването на финансово разузнаване е недостатъчно.

Наред с всичко останало се отбелязва и, че България твърде бавно напредва в изпълнението на реформите за ефективна публична администрация и на доброто функциониране на цифровото управление, включително електронното здравеопазване и електронните обществени поръчки. Страната изостава в предоставянето на електронни услуги и тяхното ползване от гражданите и предприятията следва да се насърчи. проблемите в областта на киберсигурността и сигурността на критичната инфраструктура също трябва да бъдат изцяло разрешени.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ