Новият държавен заем се отлага

Рискът е, когато все пак опрем до него, той да излезе много скъпо

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 19 May 2020 16:30 >
Новият държавен заем се отлага
Правителството отлага намеренията си да тегли нов държавен заем поне до средата на юни. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. „В средата на юни ще знаем дали можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем с кредит“, коментира премиерът, и допълни, че последните оценки на финансовия министър сочат бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лв. за тази година. 

В средата на април “Ройтерс“ съобщи, че България ще изтегли заем в размер на малко над 2 млрд. евро, което прави приблизително 4 млрд. лв. Информацията нито беше потвърдена, нито отречена от Министерство на финансите. Междувременно обаче се случиха няколко събития, които повишиха цената за новия дълг, който потенциално правителството можеше да изтегли. 

Сключването на СУАП споразумение с Европейската централна банка, понижаване на перспективата пред кредитния рейтинг на България и провала на аукцион за Държавни ценни книжа поради троен скок на доходността, най-вероятно притесняват правителството, че и международните пазари ще потърсят по-висока доходност по нов държавен дълг. 

Според експерти по публични финанси подобно изчакване крие рискове за държавата. Причината е, че от март досега рисковата добавка (спред) за български дълг над германските дългови книжа с идентичен срок на обслужване само расте. Това означава, че ако няма някое извънредно положително събитие, което да повиши доверието в България като длъжник или ако не се върне апетитът за риск в инвеститорите, цената за българския дълг ще продължи да расте. Така, всеки ден забавяне предполага ново поскъпване за държавния дълг и алтернативата е просто заем да не се изтегли. 

В този случай обаче остава въпрос дали България може да устои на предстоящата икономическа криза със собствен ресурси. Още по-релевантен е и въпрос дали свиването на фискалния резерв няма да представи България в дори още по-неблагоприятна и уязвима светлина, и когато все пак се стигне до заем, най-късно догодина, това да излезе дори още по-скъпо.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ