Детски градини и ясли отварят от 22 май (ВИДЕО)

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 May 2020 12:04 >
Детски градини и ясли отварят от 22 май (ВИДЕО)
Детските градини и яслите ще отворят от 22 май, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. На децата, постъпващи там ще им бъде измерена температурата.

Апелираме ако могат все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев. Не препоръчваме на родителите ако има друга възможност да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел. През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преси 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи, добави Вълчев.



Няма да се изисква бележка за микробиологични изследвания, за да няма струпвания пред лабораториите. Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно.

Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители, заяви Вълчев. Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има, уточни Вълчев. Детските градини трябва да проучат колко от децата в следващата седмица ще бъдат на градина, за да създадат необходимите организационни условия, добави още Вълчев.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала, за да проследят тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ