Франция и Германия с план за европейско възстановяване за 500 млрд. евро

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 May 2020 09:30 >
Франция и Германия с план за европейско възстановяване за 500 млрд. евро
Франция и Германия се договориха да предложат създаването на фонд за възстановяването на икономиката на ЕС в размер на 500 млрд. евро. Той ще предлага безвъзмездни средства на страните членки на Европейския съюз и региони, засегнати най-силно от кризата с новия коронавирус, а не заеми съобщава "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон определи фонда като "голяма стъпка напред", като двете страни допълниха, че предлагат също така да се разреши на Европейската комисия да взема заеми на финансовите пазари от името на Европейския съюз, като същевременно спазва договорите на ЕС.

Ние предлагаме на страните членки да решим заедно да поемем общ дълг от пазарите и да използваме тези 500 млрд. евро, за да предоставим финансиране - приоритетно на секторите и регионите, които са най-засегнати от кризата, каза Макрон.

“Европа трябва да е обединена и целта е бързо икономическо възстановяване. И тук не говорим за кредити, а за бюджетни разходи за най-засегнатите сектори и региони. Убедени сме, че е не само оправдано, но и нужно да осигурим европейски средства сега”, каза Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Франция и Германия не успяха да създадат единен фронт около кризата с COVID-19, като Франция беше начело на страни предимно от Южна Европа, които се опитаха да убедят фискално консервативните страни като Германия да бъде поет общ европейски дълг, който да им помогне да овладеят икономическото въздействие.

Френско-германското споразумение, обявено днес, има за цел да прекъсне безизходицата и да действа като план за по-широко споразумение в рамките на ЕС.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ