Божков обвини Нова ТВ в търговия с влияние

Избягалият бизнесмен намеси и Кирил Домусчиев в атаката си срещу правителството

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 May 2020 09:47 >
Божков обвини Нова ТВ в търговия с влияние
Източник: Васил Божков

Обвинение в търговия с влияние отправи бизнесменът Васил Божков от Дубай. Този път, на фокус е собственикът на Нова Телевизия Кирил Домусчиев, за когото Божков твърди, че му е обещал по 20 милиона лева годишно под формата на реклама в Нова ТВ. В замяна хазартният бизнес на Божков получава подкрепа в Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Според обяснителния постинг на Божков, три седмици по-късно, на 1 август, част от поставените му условия, за да съществува бизнесът му, били оформени в непазарен договор между неговите „Национална лотария“ АД и „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 млн. с ДДС (явно 20-те милиона за 10 г., плюс ДДС).

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, завършва постинга си под факсимилето на паметната записка Васил Божков.

Ако автентичността на документа, който Божков нарича „паметна записка“, се докаже, това ще означава най-малкото, че Нова ТВ подкрепя активно спазването на законите и регулациите срещу пари. Механизмът, по който Нова ТВ, или Кирил Домусчиев могат да подкрепят Васил Божков и хазартния му бизнес пред ДКХ, не са ясни. 

Интересен нюанс към историята е фактът, че финансовият министър Владислав Горанов живее със семейството си в апартамент в жилищния комплекс „Есте“ на Кирил Домусчиев. Собственик на скъпия имот е друг бизнесмен – Иван Сариев, който е и кръстник на финансовия министър. Както призна миналата година Владислав Горанов, той и семейството му не плащат наем за ползване на жилището.

В петък Васил Божков разпространи снимки, за които твърди, че са от екрана на мобилния му телефон и показат текстови съобщения между него и финансовия министър. С тях Божков твърди, че Владислав Горанов дава инструкции на ръководители на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев с цел да се уредят важни за бизнесмена въпроси в хазартния бизнес.

До момента финансовият министър и премиерът Бойко Борисов признаха за срещи между Горанов и Божков, но посочват, че те са нещо нормално. Аргумент на защитниците на Горанов и правителството е, че дори есемесите, представени от Божков, да са верни, те не инкриминират финансовия министър. Причината е, че няма доказателство Горанов да се е облагодетлствал в замяна на действията си. Те на своя страна не са услуга на Божков, а направеното е съдействие за благоприятна бизнес среда.

 

В защита на Домусчиев се включи бизнесменът Цветомир Найденов. Също от страницата си във Фейсбук, той посочи, че документът осветен от Божков е "Договорка между две частни фирми за реклама и при спзване законите на Република България се изкарва като рекет, като само преди година си плащал за същата реклама с 30 % повече .... всичко наред ли е с теб, Череп?! WTF ???" (правописът и пунктуациятаса в оригинал. 

 

 

Найденов, чиито обвинения срещу Божков също не са доказани, поне засега, вече редовно се включва за да репликира твърденията на бизнесмена от Дубай.

 

Пълния текст на разпространеното от Божков съобщение, можете да прочетете тук:

 

Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой.

По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа.
_____________________
ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и
спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ